Somaliere vil vite hvorfor politiet skjøt kvinne

Ubah Aden mener det er godt dokumentert at politiet har en utfordring når det gjelder diskriminering
Foto: Henrik Kreilisheim
Norsk-somaliere har mange spørsmål om hvorfor en kvinne ble skutt av politiet i Oslo, skriver Aftenposten.

Ubah A. Aden var like ved stedet da politiet skjøt en somalisk kvinne. Aden sitter i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet. Kvinnenn skal ha angrepet en liten gutt med kniv. Politiet skjøt kvinnen i magen.

Aden kom til stedet etter kort tid, og har fulgt med på Internett. Der diskuterer mange somaliere saken. Hun tror mange mener at det som skjedde var et uhell, men at mange synes det er urettferdig.

– Ble det brukt tolk? Var situasjonen så farlig at politiet måtte skyte? Var det virkelig barn i nærheten? Nå er vi opptatt av at sannheten kommer frem, sier hun til Aftenposten.

Aftenposten snakket også med en ung, norsksomalisk jente som er vokst opp i Norge. Hun studerer, og har kontakt med det norsksomaliske miljøet.

Hun sier det er uro i miljøet nå: 

– Jeg tror dette vil føre til at færre vil stole på politiet. Mange i miljøet føler seg misforstått. De er oppgitt og sier: – Se, politiet lyver. Vi blir ikke hørt uansett.

Aden tror folk er sinte fordi de mente politiet kunne håndtert situasjonen annerledes.

– Det fremkommer i debatt på sosiale medier at mange mener at politiet kunne forsøkt å berolige kvinnen. Noen lurer på om hun i det hele tatt forsto det politiet sa før hun ble skutt. 

– Politiet var omtrent ti meter unna. Mange lurer på hvorfor de skjøt henne – hvorfor de ikke brukte tåregass eller noe annet? De hadde all mulighet til å stoppe henne på andre måter enn å skyte, sier øyenvitne Abdi Hassan.

Også øyenvitner var kritiske til politiet rett etter hendelsen. Abdisalam Ibrahimvar 100 meter unna, og sa til Aftenposten tidligere fredag at han ikke følte seg trygg etter skytingen.

Han er kritisk til politiets handlemåte under den dramatiske situasjonen.

– Det virket ikke profesjonelt, sier Hassan, som sier at han ikke så barnet kvinnen skal ha forsøkt å knivstikke.

Politiet har tidligere sagt at kvinnen var svært nær å knivstikke et barn.