Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Hans Dahle hedret med Lokalradioprisen - 18.03.2024 Gir ut Karsten og Petra-bok om å feire eid - 17.03.2024 Oslo rådhus inviterte til historisk fastebruddsmiddag - 16.03.2024 Iran og Saudi-Arabia krangler etter Mekka-tragedienTragedien i Mekka som kostet over 760 menneskeliv har ført […]

Iran og Saudi-Arabia krangler etter Mekka-tragedien
Tragedien i Mekka som kostet over 760 menneskeliv har ført til full krangel mellom Midtøstens to stormakter. Iran har beskyldt erkefienden Saudi-Arabia for å lyve om antallet drepte, mens saudi- araberne beskylder Iran for å slå politisk mynt på tragedien, skriver NRK.

Iranske myndigheter mener at over 1000 skal ha blitt trampet i hjel i panikken som oppsto under det såkalte steinings-ritualet, hvor de troende kaster stein mot en vegg som skal forestille Satan.

Irans øverste åndelige leder, Ayatollah Khamenei, krever en unnskyldning fra saudiene, som han mener ikke gjorde en god nok jobb for å ivareta sikkerheten i området der ulykken skjedde.

Rundt to millioner muslimer var til stedet i MNekka i Saudi Aarabia som del av Hajj, muslimenes pilgrimsreise.
Foto : Wikipedia

– Saudiene bør akseptere at de har et ansvar, og be om unnskyldning til ofrenes familier, skriver Khamenei på sin egen nettside.

Wolfgang Schäuble
Foto : European University Institute

Vil begrense asylstrøm
Tyske myndigheter anslår at det kan komme opptil 1,5 millioner asylsøkere til landet i løpet av året. Landet har allerede tatt imot mange hundre tusen, og strever med å håndtere strømmen av mennesker.

Nå tar finansminister Wolfgang Schäuble til orde for å begrense strømmen, melder NTB.

– Vi må begrense antall flyktninger som kommer til Europa, sier den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble til tysk TV søndag.

Honduransk prest fikk Rafto-prisen
Raftoprisen 2015 ble tildelt den honduranske presten og radioaktivisten Ismael Moreno Coto (57), bedre kjent som Padre Melo, skriver Aftenposten.

Jesuittpresten får prisen for sin innsats som forsvarer av ytringsfriheten i et land der prisen for å heve stemme mot urett kan være svært høy:

– Han setter livet på spill for å la vanlige mennesker komme til orde i et av verdens voldeligste land. Voldsnivået, korrupsjonen og straffefriheten gjør at Honduras befinner seg i et tilnærmet informasjonsvakuum, hvor svært få våger å rapportere om det som skjer, sier leder Martin Paulsen i Raftostiftelsens priskomité til NTB.

Ny «Viking Neptun»-kontrakt i Ghana
Selskapet Eidesvik Offshore har gjennom sin ghanesiske samarbeidspartner Eidesvik Ghana Ltd. skrevet ny kontrakt for skipet MV «Viking Neptun» i Ghana, melder lokalavisen bomlo-nytt.no.

Skipet skal ta del i det som blir kalt «Ten Urf Development Project» i det vestafrikanske landet.

– «Viking Neptun» står fram som en ypperlig plattform for komplekse subsea-operasjoner, og med mannskapet fra Technip og Eidesvik har det alt vist utmerkete prestasjoner og yteevne, heter det i børsmeldingen fra selskapet.