Sagt siden sist

 
Foto: European Council
Om rasisme, innvandring og flerkultur. 

– Hva som aldri skal skje, har skjedd. I dag er det en svart dag for Sverige. Mine tanker går til offeret og deres familier, elever og ansatte, og hele samfunnet som er rammet.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (bildet), i sin første kommentar til pressen etter at nyheten om det rasistisk motiverte knivdrapet i Trollhättan ble kjent.

– Sverige hjemsøkes av rasistisk motivert vold, etter i årevis å ha lagt lokk på debatten om innvandring og integrering. Motsetningene som har bygget seg opp i det svenske samfunnet gjennom en årrekke, og som har hatt så mange områder det har vært tabubelagt å snakke om, er i ferd med å komme til overflaten på en forferdelig brutal måte.

VG-kommentator Anders Giæver i sin kommentarartikkel Trykkokeren Sverige, 24.10.

– Vi er alle svensker. Svensker har ingen farge. Vi som har en annen opprinnelse har kommet hit for å leve i sikkerhet. Dette har ingenting med politikk å gjøre, jeg står på kjærlighetens side.

Saman Nazar, kusinen til en av drapsofrene for knivangrepet, under sin tale til de fremmøtte på minneseremonien for de to drepte, 25.10.

– Kronan har hatt problemer. Lenge har dette vært et politisk hett spørsmål. Blant annet har det vært et sterkt krav om at en kafé på skolen som har vært åpen for allmennheten, skulle stenges, fordi det har vært en utrygg situasjon for elevene.

Peter Eriksson, lokalpolitiker i Moderaterna og leder for opposisjonen i Trollhättan, om situasjonen ved skolen hvor knivangrepet skjedde, til NTB 25.10.

– Jeg mente det mange mener i Norge. Jeg er irritert og forbannet over innvandringspolitikken, både i Sverige og Norge. Jeg står inne for dette utsagnet.

Styremedlem i Frp Kragerø, Claus Forberg, til Nettavisen 23.10. Forberg sjokkerte med å ytre sin medfølelse med gjerningsmannen på Facebook. Senere, i et intervju med VG, uttalte han “at ikke sto for utsagnet, og hadde formulert seg feil”.