Verden Rundt

 
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Fem svenske asylmottak i brann på en drøy ukeFor femte gang på en drøy uke har et asylmottak brent eller […]

Fem svenske asylmottak i brann på en drøy uke
For femte gang på en drøy uke har et asylmottak brent eller blitt planlagt brent i Sverige. Politiet mistenker at flere av brannene skal ha blitt påtent, melder NRK.

Siste hendelse fant sted sted i Perstorp, sør i Sverige, i et tidligere aldershjem. Sveriges justisminister, Morgan Johansson, kaller angrepene for nedrige.

 Å brenne ned oppholdssteder for personer som søker beskyttelse, er dessverre noe vi har sett i Sverige, og som jeg håper vi ikke kommer til å få se i Norge, sier han til NTB.

Slår alarm om syriske barnebruder
Barnebruder fra Syria hentes til Nederland av eldre asylsøkere. Nå vil nederlandske myndigheter endre lovverket for å stoppe denne muligheten.

I Nederland er den seksuelle lavalderen på 16 år, men innvandringsminister Klaas Dijkhoff sier til BBC at landet til nå har godtatt ekteskap som involverer tenåringer så lenge de er offisielt registrert i landet de kommer fra.

Praksisen har fått kritikere til å hevde at Nederland reagerer på flyktningkrisen ved å tillate pedofili.

– Når en 12 år gammel jente er sammen med en 40 år eldre mann, så er ikke dette ekteskap, men misbruk, sier politiker i den sittende regjeringen Attje Kuiken til BBC.

28 drept i selv­mords­an­grep i Nigeria
Minst 28 personer er drept etter et selvmordsangrep i en moské i byen Maiduguri nordøst i Nigeria.
Selvmordsbomberen slo til tidlig om morgenen fredag for et par uker siden da troende var samlet i moskeen for å be morgenbønn, melder NTB.

Militæret i Nigeria har det siste året gjenvunnet kontrollen over store områder fra Boko Haram, som har svart med et økt antall selvmordsangrep rettet mot sivile.

Ny avtale om savnede kan gi familier svar
Regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen er enige om å lete etter dem som har forsvunnet under borgerkrigen, melder NRK.

Riksadvokaten i Colombia anslår at 52.000 mennesker er savnet etter 50 år med borgerkrig, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Flesteparten antas å være drept.

I en uttalelse fra utenriksminister Børge Brende kaller han avtalen et viktig tillitsskapende tiltak og bidrag til forsoning.

– Oppklaring av hva som har skjedd med forsvunne personer har vært et tydelig krav fra ofrene til forhandlingspartene, skriver han i uttalelsen.

Clinton: – Jeg vil beskytte lovlydige papirløse

– Jeg vil gå lenger enn Obama i å beskytte lovlydige papirløse innvandrere, sa presidentkanidat Hillary Clinton på et partimøte hun arrangerte nylig for å samle inn penger til sin kampanje. Det melder nettstedet realclearpolitics.com. 

Hun kommer til å støtte det president Obama har gjort for DREAMerne (etter et lovforslag med forkortelsen DREAM, som skal gjøre det mulig for papirløse å få opphold, red.anm) og bruke sin makt som president for å hindre deportering hvis hun blir valgt, lovte hun og høstet applaus. 

– Jeg har sagt at hvis vi ikke får til den omfattende innvandringsreformen vi trenger, med en reelt farbar vei til statsborgerskap (…) da vil jeg gå så langt jeg kan, til og med lenger enn president Obama for å sørge for at lovlydige, skikkelige, hardtarbeidende folk i dette landet ikke rives vekk fra sine familier, sa hun.