– Innvandrerkvinner blir utnyttet

Ikke flinke nok: NAV-ansatte bruker ikke tolk når det er nødvendig. Foto: http://www.flickr
Foto: Jørgen Schyberg
– Vi at mange kvinner opplever å bli utnyttet som gratis arbeidskraft blant enkelte arbeidsgivere i en uforholdsmessig lang periode, uten at det leder til videre jobb, uttalte MiRA-Senterets leder, Fakhra Salim.

MiRA-Senteret inviterte til seminar på Litteraturhuset 31.mai for å sette søkelys på minoritetskvinner og arbeidsliv. Under åpningstalen sa Salimi at svært høyt antall kvinner med minoritetsbakgrunn store vanskeligheter med å få innpass på arbeidsmarkedet, og urovekkende mange går fra praksisplass til praksisplass i årevis uten lønn men med sosial stønad.

– Kvinner får dermed ikke oppfylt sine behov for en reell lønn og medfølgende rettigheter. Retten til arbeid er en menneskerett som handler om mer enn kun lønn. Arbeid har også flere viktige helsemessige gevinster, påpekte Salimi.

Anne Britt Djuve ved FAFO fokuserte på utfordringer knyttet til introduksjonsprogram og praksisplassordningen, og stilte spørsmålstegn ved om disse tiltakene er en sikker vei inn til arbeidslivet. 

– Ansatte i systemet tror altfor sterkt på aktivisering alene selv om det ikke fører til jobb. Dermed videreføres tiltaksregimet og personer går fra tiltak til tiltak. Dette påfører deltagerne gjentatte nederlag og virker demotiverende, sa Djuve og poengterte at det er nødvendig å fokusere mer på brukerperspektiver og systemkritikk innenfra, for å unngå en videre negativ utvikling, sa Djuve.

En helhetlig antidiskrimineringspolitikk

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm var også invitert for å snakke om forebygging av flerdimensjonal diskriminering i arbeidslivet. Bjurstrøm trakk frem likestillings- og integreringsmeldingen som eksempler på god problemforståelse, uten de virkelige tiltakene og virkemidlene for å få flere minoritetskvinner i arbeid.

– Diskriminering av innvandrerkvinner på arbeidsmarkedet er på et uakseptabelt høyt nivå, og vi trenger en langt bedre og mer helhetlig antidiskrimineringspolitikk i Norge, påpekte ombud Bjurstrøm.

Minoritetskvinner må inkluderes i politikkutforming!

Leder av SVs etniske kvinneutvalg Gülay Kutal, poengterte viktigheten av at minoritetskvinners perspektiver inkluderes i politikkutforming og strategier, i tillegg til et rettighets- og klasseperspektiv. Kutal viste til SVs partiprogram hvor partiets 1.prioritet er å få kvinner ut i arbeid for ”å tjene sine egne penger og skape sitt eget rom”.