Lag afghansk naanbrød

I samarbeid med Stenersens forlag republiserer Utrop 12 oppskrifter på flerkulturell mat.

Oppskriftene er hentet fra boken Smak – Spennende smaker fra fra Syria, Thailand, Etiopia, Pakistan, Polen, Afghanistan og Romania.

Oppskriften til dette nummeret er på afghansk naanbrød.

Velbekomme!

Foto : Anne Valeur/Smak, J.M. Stenersens Forlag

Antall porsjoner: 8 brød.
Tid: 30 minutters arbeid + 90 minutters heving.

Ingredienser:

500 g hvetemel
3 1⁄2 dl lunkent vann
1 pk tørrgjær
1 ss sukker
1 ts salt
1⁄2 dl olje
1 eggeplomme
1 ss vann
1 ss karve- eller spisskummenfrø

Tilberedning:

Bland halvparten av vannet med gjær og sukker. Sett til side i 10 minutter. Når det blir skum, strø over en teskje mel og la stå i 5 minutter til.

Ha melet i en stor bakebolle eller rett på kjøkkenbenken og bland inn saltet. Lag en grop i midten, hell oljen og væsken med gjær i gropen. Rør mel fra sidene og inn, fortsett med vann litt etter litt til du har en myk og smidig deig.

Kna godt i 5 minutter, ha deigen i en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la heve i 90 minutter.

Slå luften ut av deigen, del den i 8 like deler, rull hver del ut til en oval leiv som er 15–20 cm lang og 1–2 cm tykk. Dra en gaffel over deigen for å lage dekorative striper om ønskelig.

Bland eggeplommen med en spiseskje vann og pensle hvert naan-brød, strø over karve-
eller spisskummenfrø. Legg naan-brødene på rist dekket med bakepapir og bak i ovnen i 20–25 minutter ved 175 grader.