Riktig av Kristiansand-politiet

Advokat Arvin Sjødin kritiserer politiet i Rogaland for fordomsfull etterforskning.
Foto: Scanstockphoto
Uten å ha fått tillatelse marsjerte den høyreekstreme gruppen som kaller seg «Den nordiske motstandsbevegelsen» gjennom hovedgaten i Kristiansand. Politiet ville ikke stoppe demonstrasjonen.

Dette har vakt sterke reaksjoner blant innbyggere langt utover Kristiansands grenser. Nazistene skulle egentlig ha demonstrert i Fredrikstad lørdag 29. juli, men fikk ikke lov av politiet. Dermed satte de seg i bilene og kjørte til Kristiansand. Der ble de altså ikke stanset av politiet fordi man fryktet situasjonen skulle eskalere, ifølge Fædrelandsvennen.

Rundt 70 personer deltok i marsjen som varte i en time, og deretter delte de ut to ulike flyveblad. Det ene handlet om å «knuse homolobbyen» og på det andre flyvebladet var overskriften «Ta tilbake makten fra globalistene».

Selv om demonstrantene ikke varslet politiet i Kristiansand om marsjen, betyr det ikke at demonstrasjonen var ulovlig, uttalte jurist Anine Kierulf ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter til Filternyheter. Det er altså ikke lovpålagt å søke om å holde demonstrasjon, men man har plikt til å melde fra til politiet fordi politiet må avsette tid og ressurser dersom det oppstår opptøyer. Det er nettopp dette med sikkerhet eller alvorlig ordensforstyrrelse som ofte ligger til grunn når politiet velger å oppløse en demonstrasjon, og ikke et forbud som kan utøves på bakgrunn av at ytringene man tror kan bli fremsett, er dumme eller fæle.

Selv om demonstrantene ikke varslet politiet i Kristiansand om marsjen betyr det ikke at demonstrasjonen var ulovlig.

Det er likevel noe som skurrer. Politiet visste om demonstrasjon klokken syv om morgenen samme dag. Og det var fare for motdemonstrasjon og dermed mulige sammenstøt både mellom politiet og motdemonstrantene, og demonstrantene. Det var kun et tyvetall politifolk var kalt inn. I Fredrikstad derimot var hele 300 politifolk kalt inn, men de ble ikke sendt videre til Kristiansand. Filternyheter melder også om at en lang rekke av nynazistene som demonstrerte, er tidligere dømt for vold, våpenlovbrudd og angrep på politiet. 18 svensker som politiet antar skulle delta i demonstrasjonen, ble natt til lørdag stanset ved grenseovergangene Ørje og Svinesund samt i Vestfold. De ble satt i arrest og bortvist til Sverige lørdag kveld etter at det ble funnet blant annet pepperspray og knokejern i bilene.

Så er spørsmålet hvorfor politiet i Kristiansand ikke stoppet demonstrantene før de samlet seg for marsjen? Sympatiserte de med nazistene? Er det grumsete holdninger i politiledelsen mot homofile og innvandrere? Nei, slett ikke. Det handler derimot om ressurser i politiet, og om at politiet kanskje har uvist dårlig skjønn på enelte områder, som for eksempel at to motdemonstranter ble pågrepet. Demonstrasjonen skjer i fellesferien, og det er krevende og vanskelig å kalle inn politifolk som er på ferie. Og det å frakte 300 politimenn fra Fredrikstad til Kristiansand krever også ressurser. Og så skal dette veies opp mot faren for eskalering og motdemonstrasjon. Ifølge Aftenposten ble det organisert en motdemonstrasjon like etter, men dette skjedde etter at demonstrantene hadde oppløst seg. Dette tyder på at det er et lite miljø motdemonstranter. Dermed var det kanskje riktig det politiet i Kristiansand gjorde med tanke på sikkerhet, nemlig å la dem gå gjennom gatene i en time.

Men det å se nazistene med flagg i gatene vekker avsky og sterke reaksjoner. Og det er forståelig. Det rokker ved vårt selvbilde som en nasjon som er bygget på demokrati, toleranse, likhet og rettferdighet. Samtidig må vi huske på at en del av demokratiet også handler om organisasjonsfrihet og retten til å demonstrere. Skal vi verne om demokratiet, må vi også tåle at grupper som vi ikke liker, benytter seg av demokratiet, det være seg nazister eller andre ekstremister. Slike grupper får lite gehør blant befolkningen i Norge, de er svake, få og har ingen politisk innflytelse. Vi skal likevel passe på at de ikke får mer tilslutning blant ungdom på skråplanet. Vi må aldri glemme drapet på Benjamin Hermansen (15) som ble drept av nynazister. Og det er ett drap for mye.