Liaoyi fikk drømmejobben

Den 23 år gamle jobber Liaoyi Wang fikk fast jobb før hun havsluttet utdannelsen sin ved NTNU
Foto: Frida Tørring
Flere selskaper ville ansette den 23 år gamle ingeniøren Liaoyi Wang allerede før hun var ferdig med studiene. Oljebransjen jakter i dag ivrig på nye talenter.

– Jeg er ikke ferdig med min master ennå, men har allerede fått flere jobbtilbud. Til slutt valgte jeg Aker Solutions, forteller Liaoyi Wang. Hun er født og oppvokst i Kina, men kom til Norge for å studere for to år siden. 

Utstyrt med en bachelorgrad i kjemiteknikk og snart en fullført master innenfor RAMS (pålitelighet, vedlikehold og sikkerhet) er den unge studenten en attraktiv kandidat på arbeidsmarkedet. Allerede som 23-åring har hun en juniorstilling hos det internasjonale selskapet Aker Solutions. Her jobber hun som teknisk sikkerhetsingeniør sammen med ti andre kollegaer og fokuserer på sikkerhet i olje- og gassbransjen. Hun føler at det har vært lett å få jobb.

– Det var ikke vanskelig, men jeg var nok heldig også. I fjor sommer fikk jeg en praktikantstilling og jobbet med et studentprosjekt hos Det Norske Veritas. Prosjektet handlet om boring i det arktiske området, og ga meg mye erfaring. Det ga CV-en min tyngde, noe som slo positivt ut da jeg søkte jobb.

I en alder av 23 år jobber Liaoyi Wang med sikkerhetsspørsmål i olje- og gassindustrien.
Foto : Frida Tørring

Markedet støvsuges i dag for ingeniører.

Ingen superstudent

Liaoyi forteller at hun ikke var en mønsterelev da hun tok bacheloren sin i kjemiteknikk i Kina, men det endret seg når hun kom til Norge.

– Jeg så ikke på meg selv som en god student i Kina, men da jeg startet på NTNU så endret ting seg. Studiet var veldig utfordrende. Utdanningssystemet er veldig annerledes, med mye skolearbeid hver dag. Av og til hadde jeg ikke skikkelige frihelger, men jeg angrer ikke på mitt valg. Jeg måtte jobbe hardt, men jeg trivdes godt.

Olje og gass kommer til å være viktige energikilder i lang tid, forteller Liaoyi. Det var denne tryggheten som gjorde at hun valgte sektoren. Men utdannelsen gir henne også mobilitet til å gå inn i andre sektorer.

– Siden jeg studerer sikkerhet, kan jeg jobbe i flere andre bransjer enn olje og gass, for eksempel jernbane og atomenergiindustrien. Utdannelsen er noe jeg kan overføre til andre sektorer. Grunnen til at jeg valgte olje- og gassektoren var at det er en veldig internasjonal industri. Arbeidsspråket er engelsk, noe som gjorde det mulig for meg å få jobb i Norge. Det er en verdensomspennende industri med mulighet å jobbe hvor som helst i verden. 

Utradisjonelt
Olje- og gassektoren har i disse dager stort behov for ingeniører. Hos Aker Solutions fører hver tiende søknad til en ansettelse, men før man når så langt, må man fullføre en ingeniørutdannelse. Det kan fort være avskrekkende, men Liaoyi forteller at ting blir bedre når man kommer seg ut i jobb.

– Matematikken er mye vanskeligere på skolen enn det man møter i arbeidslivet. I en faktisk jobb har du mange programvarer og verktøy som gjør utregninger enklere, sier hun.

Liaoyi mener at det er visse personlighetstrekk som vil være viktige for en god ingeniør.

– Du må være logisk tenkende, proaktiv innenfor teknologi og ville lære nye ting. Du må også være en god lagspiller. Jeg liker matematikk og logikk, og valgte denne retningen da jeg var 16 år. Jeg var interessert i fagene.

Nå håper hun at industrien skal vokse seg større slik at hun kan pendle mellom Kina og Norge, for det virker ikke som at den unge ingeniøren ønsker å bytte arbeidsgiver med det første.

– Aker Solutions har kontorer i Kina, og jeg har hørt at de har vunnet en stor kontrakt der. Jeg håper at de vokser seg større der slik at jeg dra frem og tilbake mellom landene, forklarer hun. 

A-karakterer ikke viktigst
Kommunikasjonsrådgiver i Aker Solutions, Brage Rønningen, bekrefter at ingeniører er etterspurte.

– Det er trygt valg for å få jobb. Sånn det ser ut i dag, støvsuges markedet for ingeniører, sier han til Utrop.

Rønningen forteller at det er ikke bare karakterer som gjelder når de skal finne folk, de personlige egenskapene gir også uttelling. 

– Det er ikke nødvendigvis sånn at vi skal ha toppstudentene hit. Det er mange elementer som skal vurderes. Er du veldig flink i faget ditt, men ikke er flink til å jobbe med andre er det et  problem. 

Mange ingeniørstudenter får jobbtilbud allerede mens de går på skolen. Men det stilles krav:

– Det er ikke uvanlig at siste års studenter får jobbtilbud, men under forutsetning av at de klarer å fullføre eksamen. Men det er nok ikke et stort problem for de fleste, mener Rønningen.

Fakta om ingeniøryrket:

  • Gjennomsnittlig startslønn: 413.467 kroner
  • Gjennomsnittlig lønn etter 10-14 år: 528.219 kroner
  • Et stort flertall får jobbtilbud før endt utdannelse
  • Kvinner får 71.985 kroner mindre i årslønn enn menn når begge har ansiennitet på 10-14 år. Lønnsforskjellen vedvarer uavhengig av ansienniten

(kilde: NITO