Du kan miste alt du eier

http://www.flickr
Har du ikke forsikring når ulykken skjer, vil det koste deg dyrt.

En polsk familie i Lillehammer mistet alt da huset deres brant. De hadde ikke forsikring. Derfor fikk de ingen penger tilbake. Det skjedde i vinter.

Etter ulykken sendte venner av familien ut e-poster. De spurte om noen hadde klær eller møbler de kunne gi bort. En av dem som fikk e-posten var Gunnar Klinge. Han jobber på høgskolen i regionen. 

– Jeg fikk en e-posten av en kollega. Hun fortalte hva som hadde skjedd. Jeg kjenner ikke familien, men ville veldig gjerne hjelpe dem. Vi ga dem to dyner, noen par sko, gensere, en gammel boblejakke og noen bukser, forteller Klinge til Utrop.

Familien ønsker ikke å si noe mer til avisen fordi brannen fortsatt er under granskning. Men Klinge kan fortelle at det har vært flere andre som har hjulpet familien med ting til huset og klær etter brannen.

– Hva har du råd til å tape?
Det er ingenting du kan gjøre når skaden først har skjedd. Det sier Jon Berge til Utrop. Han er  informasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF. 

– Hvis du ikke har forsikring, er det lite du kan få gjort. Forsikring er en trygghet mot farer. Forsikring koster penger, men du får tilbake hvis det skjer en ulykke. For at forsikringen skal kunne gjelde, må ulykken komme plutselig og ha en grunn du ikke kunne forutse. Hvis du selv har skylden, får du ikke alltid penger tilbake, forklarer han.

Harald Sverdrup er advokat og administrerende direktør i Finansklagenemda. Han forklarer at forsikring er viktig for alle.

– Du må kjøpe en forsikring som passer for deg. Det kommer an på hva du eier, hvor mye du tjener og mye annet. Det finnes forsikringer som gjelder din person, som utbetaling ved blant annet sykdom og død, og forsikringer knyttet til ting, for eksempel hus og hjem. Noen forsikringer må du ha, for eksempel hvis du har bil, sier han. 

– Spørsmålet du må stille deg er hvilke ulykker som vil ødelegger mest for din økonomi hvis du ikke er forsikret. Med andre ord: Hvilke verdier har du råd til å tape?

Gjelder å ta sine forholdsregler
– Hvor vanlig er det at innvandrere har forsikring?

– Vi vet ikke hvor vanlig det er med forsikring blant innvandrere. Vi vet heller ikke om det er stor forskjell mellom innvandrere og norske, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Elisabeth Realfsen, leder av Finansportalen, advarer sterkt mot ikke å kjøpe forsikring.

– Hvis du ikke har forsikring, må du dekke alle økonomiske tap av egen lomme, uten hjelp, sier Realfsen.

FAKTABOKS

Disse fem forsikringstypene anbefales av Finansportalen (i prioritert rekkefølge):

  • Tap av inntekt ved sykdom og/eller uførhet: Uten privat eller bedriftsbetalt forsikring har man kun rett til hjelp fra folketrygden dersom man skulle bli ufør. Uførepensjonen fra folketrygden tilsvarer grovt sett halvparten av lønnen for folk med en inntekt på rundt 400 000 kroner. For dem som tjener mer blir inntektsfallet større.
  • Tap av bolig (selve bygningen): Hvis du ikke er blant de ytterst få som kan skaffe penger til en ny bolig ved å hente ut penger stående på konto, er dette en forsikring du må ha.
  • Tap av innbo (møbler med mer): Innboet er sannsynligvis verdt mange penger, og vil koste mye å gjenskaffe.
  • Bilforsikring: Ansvarsforsikring på bil må du ha. Det står i loven. Ut over dette må du vurdere hvor mye du skal forsikre den for – kasko eller delskasko.
  • Reiseforsikring: Det viktigste i en reiseforsikring er erstatningen av utgiftene hvis du skulle bli alvorlig syk utenfor EØS-området. Innenfor EØS har du krav på den samme sykebehandlingen som innbyggerne i landet.

Kilde: Elisabeth Realfsen, leder av Finansportalen