Har prøvd å forstå mennesket bak bloggeren Fjordman

– Han er en veldig overbevist person

Simen Sætre er aktuell med ny bok om antiislamisten Fjordman.
Foto: Privat
Forfatter og journalist Simen Sætre har portrettert Fjordman, mannen som var Breiviks forbilde, i en ny bok.  

 

– Jeg sitter igjen med mange forskjellige inntrykk som jeg prøver å få til å henge sammen. Jeg prøver også å få personligheten Peder Jensen som jeg har møtt og Fjordmann som jeg har lest til å henge sammen, forklarer Simen Sætre, mannen bak boken «Fjordman. Portrett av en antiislamist». I denne boken tar Sætre for seg han som kalles Anders Behring Breiviks viktigste inspirasjonskilde, nemlig Peder Jensen, alias Fjordman.

– Grunnen til at jeg startet med prosjektet var at jeg var fascinert av personen. Fjordman har blitt en ganske viktig ideolog, og om han ikke hadde så veldig mange følgere, så var det mange som så opp til og dyrket ham. En av dem var jo Breivik, sier Sætre.

De ser veldig store trusler og faren i framtiden. Det gjør dem livredde.

I ett år jobbet Sætre, som er journalist i Morgenbladet, med boken om den profilerte islamkritikeren, men det var ikke en utagerende person han skulle møte, heller tvert om.
– Han er først og fremst en veldig overbevist person, som mener han kjemper en veldig viktig kamp. Han er også en stillferdig, tilbaketrukken eller kanskje litt sky person, som føler seg til dels forfulgt av media og dem han anser som sine motstandere, forklarer han.
Lang vei
Erfaringene fra en lengre tur til Midtøsten, terrorangrepet den 11. september i USA, og de påfølgende angrepene i senere tid i Europa var med på å forme hans ideologi, forklarer Sætre, men det var Internett som gjorde det mulig for ham å nå ut med ideologien.
– Fremveksten av Internett og bloggingen gjorde det mulig for ham å bygge seg opp som skribent samtidig som han var helt anonym og få så stor og iherdig lesergruppe. Man trengte ikke å gå ut i samfunnet og  stå på talerstolen på samme måte.
Som blogger og skribent fikk han et stort publikum, men det var få som gikk så langt som ham.
– Han er såpass radikal at det vil være få som følger ham fullt ut.  Det er et stort miljø av islamkritikere i en mildere form enn Fjordman. For å tenke som Fjordman, forutsetter det at man bruker veldig mye tid, lever seg helt inn i temaet og har det som en altoppslukende interesse. De fleste har ikke tid til det fordi de har jobb, må passe unger og slike ting. De kan ikke dedikere seg på samme nivået. Breivik gjorde for eksempel det, forklarer han.
Redde
Ifølge Sætre er det ingen tvil om at de tror på det de kjemper for, og at de nok ser på seg selv som en fortropp i kampen mot islamisme.
– De ser veldig store trusler og faren i framtiden. Det gjør dem livredde, og fra det kommer ønsket om å kjempe imot det. De føler de ikke når fram og at andre dysser ned eller ignorerer det de prøver å ta opp, noe som frustrerer dem. De ser på seg som en fortropp, og at resten vil se faren senere og komme med dem, sier han.
Avsluttet
Boken har generert mange overskrifter i riksmedia, og oppmerksomheten har vært stor. For Sætre kaller dagliglivet etter en langvarig og krevende prosess.
– Når man skriver en bok, må man leve seg inn i hvordan andre personer tenker, noe jeg har gjort. Jeg forstår mer om hvordan en person som Fjordman tenker, hva som motiverer ham, hvordan det antiislamistiske miljøet tenker. Jeg forholder meg profesjonelt til det og analyserer utenifra. Jeg føler at alt jeg ønsker å få med i boken, har kommet med.
– Hva sitter du igjen med etter alt dette?
– Det jeg sitter igjen med er denne boken, sier Sætre og ler.