Kan føre til konflikt

Ikke alltid u-hjelp virker til sin fulle hensikt, viser en ny studium ved universitetet i Uppsala.
Foto: Wikimedia Commons
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Fortsatt langt frem for reell likestilling på arbeidsplassen - 16.04.2024 Utviklingshjelp kan gjøre land mer sårbare for borgerkrig eller statskupp. Sjenerøse […]

Utviklingshjelp kan gjøre land mer sårbare for borgerkrig eller statskupp. Sjenerøse donasjoner kan friste potensielle opprørere, mens plutselige kutt øker risikoen for statskupp.

– Vår forskning viser at det kan være et problem med bistand når den utgjør en stor del av økonomien, eller plutselig forandres, sier Magnus Öberg ved Uppsala Universitet til forskning.no.

Han er leder av et forskningsteam som har undersøkt de komplekse forholdene mellom bistand, styresett, økonomisk tilstand og stabilitet.

Margareta Sollenberg, en av foskerne i teamet, har avdekket at utviklingshjelp kunne øke risikoen for borgerkrig og statskupp i tre bestemte tilfeller.

– Når bistandspenger utgjør en relativt stor andel av nasjonens budsjett, kan de utgjøre et fristende mål for opprørere. Motivasjonen til å kontrollere staten og dens inntekter blir så stor at grupper som er ekskludert fra sentralmakten kan starte en borgerkrig, fremgår det i forskningen.