Taliban-tilhengere finnes over hele verden

Frykter Taliban i Norge

 
Foto: Henrik Kreilisheim
Norskafghanske Masooda og Nadja bor i Norge, men tror det kan komme represalier fra Taliban hvis de kritiserer dem. – Kvinner er fremdeles redde for Taliban selv om regimet falt for ti år siden, sier de.
Souhaila Bougrine
Latest posts by Souhaila Bougrine (see all)

– Det er ingen forbedring siden Taliban falt i Afghanistan, forteller Nadja som selv har opplevd situasjonen for kvinner i hjemlandet.

Sammen med sin venninne Masooda forklarer hun Utrop hvordan dagens kvinner har det i Afghanistan, og hvordan problemene følger afghanske flyktninger også i Norge.

– Kvinner er fortsatt redde for Taliban selv om regimet falt for ti år siden. De har opplevd det verst tenkelige i hjemlandet. Derfor frykter de at noen følger etter dem hele tiden, forklarer Masooda.

Parvaz Zakaria
Foto : Souhaila Bougrine

At jeg sitter her og beretter om situasjonen i Afghanistan, er veldig skremmende for meg.

Nadja, norskafghaner

Mange afghanske kvinner i Oslo tør ikke å fortelle sin historie eller kritisere det som nå skjer i landet.

– At jeg sitter her og beretter om situasjonen i Afghanistan, er veldig skremmende for meg, for jeg har familie i hjemlandet. Hvis denne artikkelen havner i feil hender, kan det gå veldig galt, forteller Nadja, som ikke ville gå i dypere detaljer.

Etter å ha vært i samtale med flere afghanske kvinner viser det seg at mange frykter for å bli sporet opp av Talibans medlemmer til tross for at de bor i et trygt land som Norge.

– Det hadde ikke overrasket meg om Talibans medlemmer befant seg i Norge. De har vært veldig aktive over hele verden og klart å gjøre mye som har påvirket oss, forteller Nadja.

Brutalt: Afghanistan er verdens verste land for kvinner i følge FN.
Foto : Christine Jones/Flicr.com

Har det verst i verden
Afghanistan er verdens verste land å leve i for kvinner, viser en oversikt fra hjelpeorganisasjonen CARE. Kvinner rammes hardt av voldshandlinger.

– Det er ikke fred hvor kvinners rettigheter ofres, sier Marte Gerhardsen, generalsekretær for hjelpeorganisasjonen, CARE.

Jenteskoler utgjør 19 prosent av skolene i Afghanistan, men over 40 prosent av voldshandlinger finner sted nettopp her. Bare 13 prosent av jentene kan lese og skrive.

– Grupper i landet går aktivt til verks mot jenter som lærer seg å skrive og lese, sier Gerhardsen.

I fjor innførte afghanske politikere en lov som godtar barneekteskap og legaliserer voldtekt i ekteskapet. 57 prosent av jentene som inngår ekteskap er under 16 år gamle.

– Jenter så unge som seks år gamle selges av familiene sine inn i ekteskap, til tross for at dette er ulovlig, sier Gerhardsen.

Nyanser

Parviz Zakaria, landstyrelederen for Afghansk ungdomsforening i Norge, mener det var mye mer kvinnediskriminering under Taliban.

– Situasjonen har blitt mye bedre, men vi har store forventninger til regjeringen, og situasjonen bli enda bedre.

Han mener også at rapporten fra CARE tegner et for dystert bilde. Men han er enig det er farlig å være frittalende kvinne i Afghanistan.

– Det finnes likevel kvinner i Afghanistan som tør å kritisere regjeringen og forholdene der, for eksempel Malalai Joya. Det er også flere kvinner som jobber for å bedre situasjonen, blant parlamentsmedlemmene har vi Shukria Barakzai. Vi bør også nevne jentene som deltok i ”Afghan Star”, afghansk “Idol”, og de som er programledere på tv, aktiviteter som var forbudt under Taliban, sier Zakaria.

Malalai Joya er ofte kalt den modigste kvinne i Afghanistan fordi hun har kritisert både Taliban og grupper som utfører voldshandlinger mot kvinner i landet.

– Vi må også huske at 28 prosent av representantene i det afghanske parlamentet er kvinner. Det viser at situasjonen ikke bare er negativ for kvinner, sier Zakaria.
 
Han ser realistisk på situasjonen, og tviler på at det vil bli bedre i nærmeste framtid.

– Hvis dagens politiske og militære situasjon i Afghanistan fortsetter, så tviler jeg på at kvinners situasjon vil forandre seg til det bedre. Dessuten er det ikke bare kvinner og barn som sliter i landet. Alle sliter, både sikkerhetsmessig og økonomisk, sier Zakaria.

Håp om rettigheter

– Da Taliban falt, var det stor optimisme om at kvinners forhold i Aghanistan skulle bedres. Mange kvinner var modige og kjempet både politisk og på andre plan, sier Marte Gerhardsen.

Etter ti år tør ikke kvinner å stå frem som før. Kvinner opplever trusler, vold og trakassering.

– Mine kolleger i Afghanistan forteller nå at kvinnene som har kjempet hardt for sine rettigheter ikke lenger tør å stå fram. De har ingen posisjon lenger, sier Gerhardsen.

Masooda og Nadja er uenige med Zakaria i at flere kvinner i parlamentet betyr noe særlig for rettighetene til kvinner.

– Det finnes noen kvinner som er veldig aktive og jobber veldig hardt mot kvinnediskriminering, men mange av dem som sitter i parlamentet er opptatt av sitt eget. De er opptatt av makten og pengene de har, forklarer Masooda.

Nylig har afghanske medier avslørt en prostitusjons-avtale en kommandant hadde med enkelte ansatte i NATO og militæret i Afghanistan.

– At jenter selges for prostitusjon, er ille. Så galt var det ikke selv under Taliban. Tidligere så man heller ikke prostituerte på gaten, slik man gjør i dag. På enkelte områder har situasjonen med andre ord forverret seg etter at Taliban ble fjernet fra makten, sier Nadja.