Foto: Kristian Mendoza

Et forbilde for ungdom

Han opplevde mye rasisme som barn i Tynset. Suliman Hussein vil derfor være et forbilde for minoritetsungdom gjennom arbeidet sitt på Riverside ungdomshus på Grønland i Oslo.

Utrop nr. 8/2010 (13.05.2010)

Hussein kan kalles for en veteran og ildsjel på grunn av sitt arbeid med ungdom på Riverside. Det er nå fem år siden 25-åringen begynte å jobbe på ungdomsklubben. Husseins store mål er å hjelpe ungdom som havner på feil spor i livet.

Hvorfor valgte du å jobbe med ungdom?
– Først og fremst fordi det er veldig givende. Jeg møter ungdom i mange forskjellige livssituasjoner og prøver å hjelpe dem så godt jeg kan. Ingen dager er like og vi hjelper ungdommene med alt fra jobbsøknader, leilighetsjakt og veiledning. Vi stiller også gladelig opp for dem som rett og slett bare trenger litt selskap.

Er din flerkulturelle bakgrunn en ressurs når du jobber med minoritetsungdom?
– Det er faktisk en styrke å ha somalisk bakgrunn siden mange av ungdommene som kommer hit er selv somaliske. Noen av disse er også asylsøkere som ikke forstår samfunnet godt nok. Så min jobb består også i å hjelpe disse.

Kjenner du deg igjen hos mange av de unge som kommer fra vanskelige kår i Oslo?
– Siden jeg vokste opp i Tynset, har jeg ikke så mye til felles med dem som har vokst opp i Oslo. Jeg opplevde mye mer rasisme da jeg var liten. Sammen med mamma var jeg og broren min de eneste svarte menneskene der. Det var ikke uvanlig å høre ting som "jævla neger" og "stikk dit tilbake til landet ditt" fra ukjente mennesker. Jeg opplevde også å bli mobbet på barneskolen på grunn av hudfargen min. Det gjorde vondt, og en stund trodde jeg at det var noe galt med meg. Heldigvis innså jeg at det ikke var meg det var noe galt med, men faktisk med dem som kom med slike sårende kommentarer. Jeg ble etterhvert venner med klassekameratene som hadde mobbet meg tidligere, og da forandret mye seg. Min historie er kanskje ikke det første mange av ungdommene i Oslo kjenner seg igjen i, men det har gitt meg styrke til å gjøre en god jobb med dem.

Hva er dine mål som miljøarbeider og i livet?
– Jeg ønsker å gjøre en så god jobb som mulig for ungdommen som trenger meg i mange år framover. Ellers håper jeg at helsa holder seg god.

Fakta:
Navn: Suliman Hussein
Alder: 28
Jobber som: Miljøarbeider på Riverside ungdomshus på Grønland i Oslo.
Gode sider: Alltid positiv, glad og tålmodig.
Dårlige sider: Kan glemme meg til tider.