Innovativ kampanje mot stereotypier.
Foto: James Lewi
Naked Black Justice

Nakenfotograferte mot fordommer

James Cornelius Lewis, en Atlanta-basert fotograf, prøver å bekjempe folks fordommer med sin egen sjokkvri med naken hud.

Utrop nr. 14/2013 (04.04.2013)

Lewis startet sin egen studio i 2008, etter å ha jobbet ti år innen reklame og markedsføringsbransjen. Gjennom fotokampanjen Naked Black Justice prøver han å gjøre folk oppmerksom på sine egne fordommer om etnisitet og hudfarge.

Kampanjen viser 20 afro-amerikanske fotomodeller av begge kjønn, alle nakne, og med hvitmalte slagord på kroppen. Blant slagordene finner vi blant annet kristne sitater som "Vi er alle skapt i Guds bilde". En kvinnelig fotomodell har påskrevet "Jeg skulle ønske du kunne se det jeg ser".

Til nettstedet rollingout.com sier Lewis at hans rolle er å bringe oppmerksomhet rundt rasisme, fordommer og generell uvitenhet rettet mot svarte i USA og i utlandet.

– Her er formålet å dele min og andres historier slik at vi kan få til endringer i vårt samfunn, konkluderer han.

Vil tiltrekke seg oppmerksomhet
Kunstnerisk leder i den afro-norske dansegruppa Tabanka Crew, Thomas Talawa Prestø, kjenner selv til Lewis` fotokampanjer.

– Han bruker et direkte språk, med et stort spekter i utsagn, og hvor formålet er å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Prestø mener det virker som om folk har fått med seg budskapet.

– Hvis du ser på blant annet bildene som er delt på Facebook så er kommentarene hverken seksuelle, usaklige eller respektløse, påpeker han.

Bekreftelseskampanje

James C. Lewis er mannen bak den private kampanjen.
Foto: James C. Lewis
Hjelper slike kampanjer konkret?

– Alt handler om hvem, hva og hvor. Naked Black Justice er ikke en typisk mainstream holdningskampanje som kan brukes på for eksempel t-banen, eller for å endre eventuelle fordommer overfor folk med mørk og svart hud, men heller en typisk "empowerment"-kampanje.

I en norsk sammenheng viser han til både hans eget Tabanka Crew og Queendom som det nærmeste man kommer lignende kunstneriske kampanjer.

– Her er formålet er å bekrefte stolthet og tro på seg selv. 

Hvis du var fotograf, ville du selv stått for noe liknende? 

– I USA og karibiske land, helt klart ja. I Norge nei. Her handler det om jeg nevnte over, om situasjonskonteksten. I USA har du hundretusenvis av afro-amerikanere som i likhet med Lewis er politisk-kunstnerisk anlangt, og del av en bevegelse som fremmer en positiv svart identitet.

Vil du bestille fotomontasjen? Gå inn her (Utrop tar ikke ansvar for ekstern lenke)