Drikker te for å bli kjent med muslimer

Fra hjemmebesøk til storstilt arrangement

Utrop var til stede da Deichmanske hovedbibliotek i samarbeid med Antirasistisk Senter hadde sitt første Tea Time-arrangement. 

– Dette var en utrolig fin måte å få et innblikk i forskjellige kulturer på. Spesielt likte jeg blandingen av de mange nasjonene representert, fastslår Sunniva Sollid overfor Utrop.

Venninnen Yngvild Meiland nikker enig, og nyter smaken av den tyrkiske urteteen. Vi befinner oss på en av storsalene på Deichmanske hovedbibliotek en travel lørdag formiddag. Til tross for at det bare har gått en time siden dagens arrangement startet, har flere titalls mennesker tatt turen innom. Jentene har drukket te, spist tradisjonelle kaker og pratet med vertene fra de fleste stuene.

– Jeg tror de som kommer hit får oppleve hva Tea Time går ut på. At det er blitt lagt opp som et arrangement, gjør terskelen lavere for mange enn hvis de måtte besøke en familie privat. Så sånn sett er dette et godt initiativ, sier Yngvild Meiland.

Tehus er veldig vanlig i mitt hjemland. Derfor prøver vi å skape følelsen av å være i et tradisjonelt tehus.

Tyrkisk bunad og kurdisk baklava
Og jentene har nok et poeng: Utrop lot seg imponere over de mange nasjonalitetene som viste seg fram under Tea Time. Totalt var det fem stuer med verter fra forskjellige land tilstede på arrangementet. En av dem er Seda Senel, en norsk-tyrkisk 25-åring som for første gang deltar som vertinne på Tea Time.

– En slik dag gir oss muligheten til å opplyse folk om vår rike kultur, smiler hun mens hun viser oss sin tradisjonelle tyrkiske drakt. 25-åringen forteller at slike kjoler var vanligere under den ottomanske perioden i forrige århundre.

– Denne drakten blir nå nesten bare brukt i bryllupssammenheng, men jeg synes den er så fin at jeg kunne tenkt meg å bruke den på fester også. Jeg blir faktisk veldig knyttet til min kultur og identitet av å bruke den, sier hun. Hun er allerede i full sving med å servere te til et norsk ektepar.

Ved siden av den tyrkiske standen møter vi Nishtiman Taja og Gulzar Karim fra Kurdistan. Sammen med resten av teamet har de gjort standen sin om til et kurdisk tehus. De har lagt fram tepper og puter. De har på seg tradisjonelle drakter. På bordet har de satt fram baklava, en tradisjonell kake fra Midtøsten og forskjellige typer te.

– Tehus er veldig vanlig i mitt hjemland. Derfor prøver vi å skape følelsen av å være i et tradisjonelt tehus. I Kurdistan er dette svaret på kafeer mange andre steder. Tehus finnes nesten på hvert gatehjørne i storbyene, og er et sted for sosialisering. Men vi sitter på gulvet istedenfor bord og stoler, sier Nishtiman og illustrerer hvordan det gjøres.

Tea Time-besøk ga mersmak
– Å oppleve gjestfriheten til en helt ukjent familie var stort og inspirerende. Jeg lærte også mye om tyrkiske familietradisjoner, og om hvordan det var å etablere seg på nytt i Norge, erindrer Marthe Brekke Aske, spesialbibliotekar og en av de ansvarlige for dagens arrangement.

I oktober ble det arrangert Tea time Deichmans filial på Furuset. Dette var gøy for Marthe og resten av teamet på biblioteket, som satte i gang med planleggingen av samme arrangement på hovedbiblioteket ved årsskiftet.

– Vi ønsker å lage en møteplass hvor det blir enkelt for folk med forskjellig bakgrunn å få kontakt. Derfor var det naturlig å ta med Tea Time inn i biblioteket, smiler hun.