Deeyah slår et slag for ytringsfrihet og likestilling

Iranske stemmer på Riksscenen

Mamak Khadem er kalt "... et av underverkene i ikke-vestlig trance-musikk" av The Los Angeles Times. Hun kommer til Riksscenen 11. september. På konserten "Iranian Women" opptrer også sangerne Yasna og Mahsa og Marjan Vahdat
Foto: Pressefoto
50 år etter at kvinner fikk stemmerett i Iran og 100- år etter det samme skjedde i Norge, inntar iranske stemmer Riksscenen med konserten «Iranian Women».

 

Norsk-pakistanske Deeyah (tidligere kjent under kunstnernavnet Deepika) inviterer til tverrkulturell dialog når hun åpner prosjektet “Iranian Women” på Riksscenen i dag, 11. september.

I Iran får ikke kvinnelige artister opptre offentlig, men på Riksscenen blir det trancemusikk med musikk som blander østlig og vestlig tradisjon, klassisk persisk, kalt «Radif» – og tverrkulturell debatt.

Deeyah, som har startet sitt eget prosjekt Fuuse, har selv opplevd å få sin ytringsfrihet kneblet og flyttet fra Norge på grunn av trakassering. Dette førte til at artisten også begynte å arbeide innen film, og resultatet ble dokumentarfilmen “Banaz – A Love Story”, en kritikerrost film om et æresdrap. Filmen ble nylig nominert til den prestisjetunge, amerikanske Emmy-prisen. Også Deeyas bror, Adil, er kjent fra film. Han spilte hovedrollen i TV-serien «Taxi», en produksjon som vakte oppsikt i det pakistanske drosjemiljøet.

Artist, aktivist og filmskaper Deeyah er vokst opp i Oslo, men flyttet til London fordi konservative krefter her i landet ikke likte at hun hadde en popkarriere.
Foto : Pressefoto

Vi kan ikke opptre i Iran, men musikken sprer seg via internett.

Når Riksscenen samarbeider med Deeyah, er det for å fremme kunstnerisk ytringsfrihet. Prosjektet skal handle om menneskerettigheter, likestilling, kjærlighet, sosial rettferdighet og fred.

Deeyah inviterer
Blant stemmene Deeyah inviterer til prosjektet, er Mahsa Vahdat, Freemuse-ambassadør for ytringsfrihet for kunstnere. Hun og søsteren Marjan har gjennom mange år utgitt musikken sin i Norge. Søstrene fra Teheran har 10 -års jubileum for sitt samarbeid med Kirkelig Kulturverksted. De to iranske søstrene har deltatt på flere prosjekter for ytringsfrihet for kunstnere.

Det er ikke med store ord de ønsker å forandre verden, snarere med kulturell utveksling. Da Marjan besøkte Norge med sitt nyeste album «Blue Fields» strømmet stemmen overjordisk vakker ut under det høyeste taket i Oslo, kirketaket i Kulturkirken Jacobs.

– Men dere kan ikke fremføre sanger offentlig i Iran?

– Nei, det blir en utfordring, svarer Marjan som har bodd i Europa i mange år. – Likevel: musikken sprer seg via internett, forteller Marjan, som snart flytter tilbake til Teheran etter studier i Tyskland.

I september blir det anledning til å samtale om mangelen på ytringsfrihet for kunstnere i Iran når de kvinnelige artistene vil fortelle om sine erfaringer. Iranian Woman er Fuuse sitt første prosjekt utviklet i Norge. Det blir også plateutgivelse av «Iranian Women» i samarbeid med Grappa musikkforlag.

Iranian Women arrangeres av Fuuse AS i samarbeid med SafeMUSE og Riksscenen, med støtte fra Fritt Ord og Music Norway.