Afghansk storstjerne til Norge

Haroom Bacha, afghansk sanger og artist.
Foto: Skjermdump/YouTube
14. september kommer den afghanske sangstjernen Haroom Bacha (bildet) til Storsalen og Oslo.

Bacha (41) ble født i en strengt religiøst praktiserende afghansk familie i Swabi-distriktet i Pakistans stammeområder. Etter at krigen i hjemlandet brøt ut i 1979, valgte familien å slå seg ned for godt i Pakistan, nærmere bestemt Peshawar, hvor han tilbrakte tenårene og tidlig voksen alder.

Han utdannet seg som sosialarbeider i 1994. Og det var nettopp i studietiden Bacha utmerket seg i flere lokale sangkonkurranser. Et par år senere kom hans første plate ut, samtidig med hans første live-opptreden på pakistansk tv. Bacha lærte seg den typisk afghanske sjangeren ghazal, en sjanger han etterhvert har videreutviklet.

– Haroom er en artist som har revolusjonert ghazal-sjangeren og gjort den mer folkelig. I tekstene sine synger han om flukt, følelser og lengselen tilbake til et hjemland man engang mistet, forteller norsk-afghanske Surgol Ghairat.

 
Foto : Claudio Castello

Feirer frihetsdag
Ghairat har sammen med en annen kulturarbeider med afghansk opprinnelse, Rahmatullah Haidar, klart å få sangsmeden til Norge.

– 14. september er en nasjonal festdag i Afghanistan, hvor vi feirer fredsavtalen med Storbritannia (etter den tredje og siste britisk-afghanske kirgen i 1919; jour anm.). Og hva er bedre enn å samle afghanskættede fra hele Europa for å feste med en av våre største kjendiser? spør Haidar.

Bacha er for de flere millioner afghanere i eksil en samlende figur, ifølge Haidar.

– Vi regner med å få inn 600 på konserten. Fokuset skal være på fred, solidaritet og de positive aspektene ved Afghanistan. Landet har lenge nok vært i nyhetsbildet av negative grunner.

Går med Mela-planer
Arrangørene regner med å få inn folk med afghansk bakgrunn fra alle skandinaviske land, samt Tyskland på besøk.  

– Men også andre nasjonaliteter er hjertelig velkomne. Festen er for alle, sier Ghairat.

Bacha, som bor for tiden i Danmark, og jobber som radioreporter i VOA Europe ved siden av sangkarrieren, kommer for første gang på Norgestur. 

– Planen er å få ham inn som artist på ERAS- eller Melafestivalen neste år.

– Grunnen?

– Konserten er en del av langsiktig prosjekt, som ikke omfatter bare ham, men også andre afghanske eksilmusikere. Vi ønsker gjerne å få til et samarbeidsnettverk som kan videreformidle afghansk kultur til både afghanere i utlandet og andre.

Her er en forsmak på Haroon Bacha før konserten om et par uker.

FAKTA

Ghazal: en musikalsk og poetisk sjanger bestående av rim og refreng som er like lange. Ghazal kan handle om alt fra både smerten ved tap eller separasjon, skjønnheten i kjærligheten og om skaperverket. Sjangeren har sin opprinnelse i arabisk diktkunst fra det sjette århundre.

Ghazal spredde seg i Sør-Asia i det 12. århundre som et sufistisk kulturinnsalg i de nyopprettede sultanater etter de islamske erobringene. Selv om urdu og dari er de mest fremtrendende språk i sjangeren, har også ghazal blitt sunget og diktet på hindi, tyrkisk, persisk og bengali, blant annet. Mystikeren Rumi var blant annet kjent for sine ghazaler.

Sjangeren har også en historie i Vesten: stordikteren Johann Wolgang von Goethe (1749–1832) var den første til å skrive ghazal-lignende poemer på tysk. Universitetsprofessoren og indisk-amerikaneren Agha Shahid Ali (1949-2001) er også kreditert med å ha skapt en egen ghazal-sjanger på engelsk.