Foto: Claudio Castello

Gypsypunkstjerner på Norgesbesøk

Verdenskjente Gogol Bordello synger om det å være utstøtt. Selv har de solgt til platina, og torsdag tok de Oslo med storm.

Utrop nr. 46/2013 (05.12.2013)
Foto: Claudio Castello

Foto: Claudio Castello
Konserten i Oslo var del av bandets nyeste turné, Pura Vida Conspiracy. 
Foto: Claudio Castello
Flere hundre entusiastiske fans møtte torsdag opp for å høre klassikere som "Start Wearing Purple" og "Wonderlust King", sistnevnte en sang om romfolkets århundrelang vandring mellom tid, sted og kulturer.

Foto: Claudio Castello
Frontmann og vokalist Eugene Hutz (født 1972 i det daværende Sovjetunionen som Yevheniy Aleksandrovich Nikolayev-Simonov) kom selv med resten av bandmedlemmene som innflyttere til USA og New York. I 1999 gikk Hutz og hans musikervenner, alle med fast tilhold i Lower East Side inn for å starte opp et band som fusjonerte både det etnisk-folkelige og den hardtslående rocken, noe som gjorde de til et fast innslag i New Yorks undergrunnsscene. Slik gikk det seg også til at Gogol Bordello ble bandet som kaller musikken sin for "gypsy punk".

Foto: Claudio Castello
Knekker fordommer
Bandet har gitt ut syv albumer og to EPer, jobbet i filmprosjekter med Elijah Wood og Madonna, og spilt i et flere hundretallsfestivaler.

Men det er også bandets samfunnsmessige engasjement som Gogol Bordello er kjent for. Under gårsdagens konsert hadde han på seg romfolkets flagg. I sangen "Immigraniada (We’re Coming Rough Every Time)" synger Gogol Bordello ut mot innvandringsfiendtlig retorikk, og "Break Your Spell", går det som følgende:

You love our music, but you hate our guts.
And I know you still want me to ride the back of the bus.
Like a pro, I pack your dance floor. But you want me to come in and exit through back door.
But I’m a Roma wunderkind, and I’m gonna break your spell.

(Kilder: wikipedia.org, gogolbordello.com. Bildene tatt av Utrops utsendte medarbeider på Sentrum Scene)