Foto: Skjermdump/YouTube

Variert kost til Human Rights Human Wrongs

Syria-krigen, narkomusikere i Mexico og ukrainske faminister blir noen av ingrediensene under årets festival, som går av stabelen 4. februar.

Utrop nr. 4/2014 (23.01.2014)

Åpningsfilmen, som går samme dato, blir hviterussiske Dangerous Acts. Filmen tar for seg situasjonen i Hviterussland med særlig vekt på tiden rundt og etter siste valg, i 2010. Hovedpersonene er tilknyttet Belarus Free Theater, og seerne får et innblikk i hvordan man kan bruke kunst og teater i kampen mot det mange kaller for "Europas siste diktaturstat". Opposisjonspolitikeren Andrei Sannikov er med i filmen og sammen med Helsingforskomiteen har Human Rights Human Wrongs invitert ham til Oslo for å introdusere filmen.

En kultur som påvirkes av volden
Krigen mot narkokartellene har gjort deler av Mexico til noen av de farligste stedene å være på kloden. Volden er så massiv og invaderende at den totalt endrer samfunnet og kulturen. Fenomenet tas opp av amerikaneren Saul Schwartz´ Narco Cultura.

Musikkformen narcocorridos har blitt svært populær, på samme måte som nord-amerikansk gangsterrap skaper helter av mafialedere og glorifiserer vold. I denne sterke filmen møter vi mennesker i byen Juárez og ser hvordan volden påvirker livene deres.

Se trailer av filmen her.

Sterkt om Syria-krigen
Return to Homs er et veldig sterkt vitnesbyrd fra innsiden av krigen i Syria. Vi følger Basset, en karismatisk ung fotballspiller og sanger, fra å lede fredelige demonstrasjoner til å bli leder av en lokal væpnet militia. Filmen var åpningsfilm på IDFA i Amsterdam og vises på Sundance-festivalen nå.

Visningen av Return to Homs og debatt med Orwa Nyrabia arrangeres i samarbeid med Frontline Club Oslo og Le Monde diplomatique. 

Les Truls Lies anmeldelse av filmen.

Verdensomfattende protester
Over hele verden finnes det protestbevegelser som med fredelige midler forsøker å gjøre verden til et bedre sted. Hva har de alle til felles og hvordan kan vi bedre vise solidaritet med hverandre? Arman and Arash Riahis Everyday Rebellion forsøker å gi et svar på dette.

The Yes Men, de toppløse feministene i FEMEN (bildet), Occupy Wall Street, Indignados, motstandsbevegelser i Iran og Syria er noen av de som er med i denne filmen. Her reflekterer man over både metodene som brukes, og hva deres aktivisme kan føre til.

Se trailer av filmen her.

(kilde: dokumentarkino.no)