Frihet til å velge og tenke

Under kontroll: I det pakistanske miljøet utøver foreldre mer kontroll over jenter, mens gutter får friheten til å gjøre som de vil, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto.
Foto : Flickr.com
(Debatt) I det pakistanske miljø er en jentes rykte veldig viktig. For eksempel vil ingen gifte seg med en jente som har hatt forhold før ekteskapet. Hvorfor gjelder disse reglene kun for kvinner? 
Avatar

Latest posts by Maria Khawaja (see all)

I den siste tiden har det blitt skrevet mye om pakistanske jenter som lever dobbeltliv. Mange har stått frem i avisen og sagt at de får ikke lov til å gjøre det de vil, og at de ikke har nok frihet.

Statistikken viser at det er minoritetsgutter som er involvert gjengmiljøer, kjøp og salg av narkotika, vold og trusler. Dette beviser at det gutter som krenker æren til sin familie, og ikke jenter. Ingen pakistansk jente er innblandet i gjengmiljøer eller kriminalitet.

Men ingen fra det pakistanske miljøet reagerer på dette. Guttenes oppførsel bortforklares med at de er jo bare gutter.
 
Ikke lov for gutter
Jeg har ofte spurt folk om det står i Koranen at gutter kan gjøre hva de vil. Da har jeg fått svaret “nei, det kan de faktisk ikke”. Hvorfor er foreldrene så opptatt av å ha kontroll over jenter da?
 
Noen mener  at man er strengere mot jenter enn gutter er fordi jenter er svakere en gutter, de er naive.
 
Det er latterlig å komme med en slik påstand. Foreldre vil ikke forstå barna sine, de er opptatt av rykte og ære, men kun når det gjelder jenter. Da er det ikke rart at det oppstår konflikter i miljøet.
 
Misbruker religionen
Foreldre er  ikke villige til å forstå barna sine, fordi det er sånn de har blitt lært opp og de lever etter eldgamle regler og tradisjoner uten vilje til å forstå den nye tid. Jeg har aldri forstått hvorfor det er så viktig hva andre mener. “Ikke kle deg sånn, ikke snakk med gutter, ikke gå ut”, det er så mye ikke hele tiden, gjør du en av de tingene, er du dårlig menneske. Men hvem er de såkalte andre menneskene som skal dømme over hvem som er en bra eller dårlig jente? Ifølge islam skal du ikke baksnakke folk, du skal ikke tro på det du hører med mindre du har sett det selv. Hvor mange er det som følger dette? Jeg er så lei av folk som bruker religionen når det selv passer dem,
 
Dreper døtre, guttene går fri
Jeg har sett muslimske gutter med norske jenter, de har barn med dem uten at de er gift, de drikker, går ut på byen og lever livet akkurat som det passer dem, men ingen stiller spørsmål ved det. Det må bli slutt på dette. Hvis foreldre og de såkalte “andre” er så redd for det norske samfunnet og ikke klarer å respektere de valgene deres barn tar, da har de ingenting å gjøre her i Norge, de ødelegger for oss andre.

Hvordan kan de si at de er glad i sine barn, samtidig som de vil drepe dem?

Det må bli slutt på tvangsekteskap og æresdrap. Jeg har aldri hørt at noen dreper sine sønner for de ufattelige mange dumme ting de foretar seg, og det kan ikke bortforklares med at det er bare gutter. Likevel er de villige til å drepe sine døtre for å bevare den falske æren. Hvordan kan de si at de er glad i sine barn, samtidig som de vil drepe dem? Det må gjøres mer for å avsløre foreldrene som utsetter sine døtre for tvang.
 
Man blir hele tiden minnet på at “gjør du sånn så straffer Allah deg, gjør du sånn så havner du i helvete”. Men hvordan vet disse menneskene om hvem som skal havne i helvete og pardiset?  La disse tingene bli mellom Gud  og mennskene.