I dansen: Både Gülay Kutal og Aktar Chaudry var aktuelle som SVs ordførerkandidater i Oslo. Chaudry har trukket seg, men Kulat konkurrerer fortsatt med Marianne Borgen.
Foto: SV/Tore Aasheim
SVs endelige nominasjon skjer 9. november

Oslo kan få flerkulturell ordfører

Gülay Kutal kan bli valgt som ordførerkandidat fra SV. Men forsker tror ikke at Oslo er klar for en ordfører med flerkulturell bakgrunn.
Utrop nr. 15/2010 (29.10.2010)

9. november avgjør Sosialistisk Venstreparti (SV) om det er Gülay Kutal eller Marianne Borgen som blir partiets kandidat til kommunevalget neste høst.

Leder i nominasjonskomiteen i SV Per Østvold sier til nrk.no at han tror SV vil gjøre krav på ordførerposten hvis de rødgrønne vinner valget.

Gülay Kutal kom til Norge fra Tyrkia i 1984 og mener det er en fordel for hennes kandidatur at hun har innvandrerbakgrunn.

Vil vise at alle kan bidra
Kutal understreker at det at hun er innvandrer bare er én av egenskapene hennes. Hun har lang politisk fartstid som sentralstyremedlem i SV, og hun arbeider som informatiker. Likevel tror hun bakgrunnen hennes har noe å si i et ordførervalg.

– Forhåpentligvis vil en kvinnelig ordførerkandidat med minoritetsbakgrunn få flere til å stemme på valgdagen. De kan se at det er mulig å være her i landet og bidra på lik linje med etnisk norske.

– Tror du at du kan bli en samlende ordfører?


– Så vidt jeg vet har jeg ikke vært i store konflikter med noen befolkningsgrupper i Oslo i alle fall, sier hun.

Kutal er foreløpig takknemlig for å i det hele tatt ha blitt nominert og har ikke rukket å fundere så mye over resultatet den 9. november.

– Dette er stort, og jeg er overveldet over tilliten komiteen har vist og viser meg. Men jeg er mer spent på om Oslofolk er klare for en ordfører med flerkulturell bakgrunn. Det vet jeg ingenting om. Men jeg er i alle fall klar!

Tror det vil bli kontroversielt
Jon Rogstad er forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) og har blant annet politisk deltakelse og etniske minoriteter som spesialfelt. Han tror ikke Oslo er klar for en ordfører med flerkulturell bakgrunn.

– Men sånne endringer kan komme veldig fort. Bare se på Obama, det er mye som kan skje i tiden fram mot et valg. Men hvis du spør mannen i gata nå, så tror jeg ikke de vil være klare, sier han.

Rogstad mener utfordringen er at en ordfører skal representere hele byen og ikke må oppfattes som en representant for en spesiell gruppe.

Fremtiden: Studentene ida Faanes Olsen og Marius Øseth tror en ordfører med flerkulturell bakgrunn kan være samlende for Oslo.
Foto: Foto: Ingrid Hovda Storaas
– Representasjon er viktig. Folket må føle at ordføreren representerer dem. Selv om en kandidat med denne bakgrunnnen kan få hjemmesittere med minoritetsbakgrunn til å stemme, vil det kanskje få andre grupper til å la være å stemme på partiet. En kandidat må bevise at hun eller han kan være samlende for hele byen, sier han.

Han tror en ordfører med flerkulturell bakgrunn vil være omtrent like kontroversielt som å velge Carl I. Hagen. Ordførerstillingen har en sterk symbolfunksjon.

Ville stemt
Studentene Ida Faanes Olsen og Marius Øseth vet ikke om det har så mye å si om en ordførerkandidat har flerkulturell bakgrunn eller ikke. Men de tror folk i Oslo er klare for en ordfører som Kutal.

– Jeg vet ikke om folk tenker så mye på det her i Oslo, sier de.

– Men jeg tror jeg ville stemt på en innvandrerkandidat på grunn av bakgrunnen hans eller hennes. Vi trenger mer mangfold blant politikerne i byen, sier Ida.

Marius ville ikke stemt på en kandidat på grunn av hennes bakgrunn, men også han tror en flerkulturell ordfører kan være samlende for Oslo.

Andre Utrop har snakket med, mener derimot at ordføreren i byen må være født i Oslo, og helst være etnisk norsk.

– Carl I. Hagen er en god kandidat, sier en gjeng damer, som ikke vil oppgi navnene sine. – Nei, det er ikke stuerent å stemme på Hagen lenger, sier de.

Splittet SV

Nrk.no skriver at SV er splittet i synet på hvem som skal bli partiets ordførerkandidat. Flertallet på 12 går for Borgen, mens syv vil ha Kutal. Den endelige beslutningen skal tas på partiets nominasjonsmøte 9. november.

Uansett om Borgen eller Kutal blir valgt, er SV foreløpig eneste parti med kvinnelig ordførerkandidat. Vinner Kutal nominasjonen, skal hun blant annet konkurrere med ringrever som nåværende ordfører Fabian Stang (H), Carl. I. Hagen (Frp) og Rune Gerhardsen (Ap).