Sp vil skjerpe kravene for statsborgerskap

Stiller spørsmål: Senterpartiets stortingsgruppe, her ved parlamentarisk leder Trygve Slagsvold Vedum, vil ha svar på om utlendingsforskriften praktiseres i tråd med intensjonen
Foto: Stortinget.no
Senterpartiet mener at innvandrere som vil ha norsk statsborgerskap, må bestå både en samfunnsfagtest og en språktest før de kan få norsk pass.

I forslaget til nytt stortingsvalgprogram ønsker Sp å skjerpe kravene for å få norsk statsborgerskap, følge NRK. Partiet krever bestått norsk språktest og samfunnsfagtest før man kan søke om å bli norsk statsborger.

Forslaget er en innstramning fra Sps forrige program, som da ville gi folk muligheten til å få norsk statsborgerskap etter fem år om de har bestått de to testene. Uten godkjent test kunne folk søke om statsborgerskap etter å ha bodd sju år i Norge, skriver Dagsavisen.

Skulle Sp får gjennomslag for sin nye linje, vil det bli umulig å få norsk statsborgerskap om man ikke klarer testene.

Vi ønsker nå å ha et enda tydeligere fokus på språk og samfunnskunnskap.

Ser til USA
Leder for programkomiteen i SP, Trygve Slagsvold Vedum (bildet), sier at partiet er inspirert av de amerikanske reglene for statsborgerskap, når de nå ønsker å innføre de to testene. Vedum tror strengere språkkrav vil bedre integreringen.

– Vi ønsker nå å ha et enda tydeligere fokus på språk og samfunnskunnskap, fordi det er en nøkkel til å lykkes i samfunnet, sier han til Dagsavisen og legger til at med statsborgerskapet følger det rettigheter og plikter. Derfor mener Sp at det er viktig å stimulere til bedre språk gjennom krav om bestått språktest.

Kunnskap om samfunnet
Når det gjelder samfunnsfagtesten sier Vedum til Dagsavisen at spørsmålene som vil bli stilt vil være

I fremtiden kan Norge kreve en kunnskapstest før statsborgerskap innvilges, om Sp får det som partiet vil.
Foto : Flickr
om demokrati, folkestyre og grunnleggende rettigheter og plikter i samfunnet. Målet med testene er at de som kommer til landet og får opphold skal kunne så raskt som mulig bli aktive samfunnsdeltakere.

Med det nye forslaget er Sp nå på samme linje som Ap, som allerede i 2011 foreslo en obligatorisk språktest for å få norsk pass. Regjeringskollega SV slo i høst fast at de sier nei til dette som vilkår for statsborgerskap.