– Norsk jente (2) kan bli deportert til slum-liv

Hvis Maria (2) blir sendt ut av Norge, risikerer hun å ende opp i slummen i Kenya (bildet), mener Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF)
Foto: Karl Mueller
To år gamle Maria skal sendes ut av landet på grunn av en feil moren gjorde. Selv er Maria norsk statsborger. Likevel risikerer hun å måtte vokse opp i slummen i Kenya, hevder organisasjon. 

 

Det er TV 2 som skriver om saken på sine nettsider. De forklarer hendelsesforløpet slik: Marias mor kom fra Kenya til Norge i 2007. Da turistvisumet hennes gikk ut, søkte hun asyl. Men hun fulgte et dårlig råd og oppga falskt navn. Dette innrømmet hun senere til UDI, men fikk avslag på asylsøknaden.

– Hun [moren] fikk barn med en norsk mann, og da barnet ble født søkte hun om familiegjenforening med sitt norske barn, lille Maria. Det er det hun har fått avslag på nå, forteller leder i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) Gerd Fleischer til TV 2.

På sin blogg hevder Gerd Fleischer og Georg Schjerven Hansen i SEIF at lille Maria kan ende opp i slummen hvis hun blir kastet ut.

Mor har valgt å være ulovlig i landet, og mor har valgt å bruke ulike identiteter, og det får dessverre konsekvenser.

– I hjemlandet har mor ingen familie som kan hjelpe. Maria er henvist til å vokse opp i slummen. Som et slumbarn vil hun verken ha mulighet eller midler til å ta seg tilbake til sitt hjemland, Norge.

– Får konsekvenser 
I vedtaket skriver UDI ifølge TV 2 at de har vurdert hva som er til barnets beste, men at mors overtredelser av Utlendingsloven er så grove at de må veie tyngre.

TV 2-journalisten gjengir en samtale med UDI om saken:

– Mor har valgt å være ulovlig i landet, og mor har valgt å bruke ulike identiteter, og det får dessverre konsekvenser, sier Håkon Fenstad, kommunikasjonsdirektør i UDI.

– Men er det rimelig at de feilene som mor har gjort skal gå ut over barnet?

– Slik er det. Noen ganger gjør voksne, eller foreldre, feil som går ut over barna og det er dessverre det som har skjedd i det tilfellet her.

– Men er dét til barnas beste?

– Det må du nesten spørre mor om!

Starter kronerulling
På sine hjemmesider varsler SEIF nå at de vil ta saken til retten.

– Saken går nå til tingretten og om nødvendig videre til lagmannsretten. Denne kampen kan lille Maria ikke tape!

Fordi det i rettsapparatet kreves rettsgebyr ber SEIF om hjelp fra publikum til å dekke rettsgebyrer.

– Vi kaller kampanjen for dette en «hundredekronerrulling», men ethvert beløp tas imot med takk, skriver SEIF.