Foto: Flickr/Kjetil Ree

Kutter ut nettanonymiteten

Aftenpostens nettutgave ber fra nå av alle som skal skrive innlegg å debattere med egne navn. Det kommer frem i kommentaren "Farvel, anonymitet". Hensikten er å inkludere flere stemmer i debatten, motvirke harde ord som slenges mellom deltakerne og å oppnå påvirkningskraft med innleggene.

Utrop nr. 42/2013 (07.11.2013)

Fra onsdag (denn uken, red.anm) ber vi debattantene på Aftenposten.no undertegne sine innlegg med fullt navn, skriver aftenposten.no i en kommentar. Innlegget slettes umiddelbart dersom ikke teksten undertegnes med fullt navn, varsler avisa.

Det finnes imidlertid visse unntak. Unntakene er ikke oppgitt, men dersom debattanten ønsker å fremstå som anonym i papirutgaven, må vedkommende ta kontakt med redaksjonen slik at debattredaksjonen kan vurdere å publisere innleggene anonymt.

Aftenposten ønsker å inkludere flere stemmer i debattene fremover. Det mener redaksjonen kan oppnås ved at debattantene kommer med fullt navn. Dersom enhver undertegner innlegget sitt med fullt navn vil man unngå harde ord mot meningsmotstanderne. På den måten støter man ikke bort de mange andre fra nettdebattene. Man ønsker at kvinner, ungdom, ekspertene skal ta seg tid og at innvandrerne skal deltar i nettdebatter. Vi trenger flere stemmer for at debattene skal bli riktig gode

Foto: Flickr/D. Sharon Pruitt
.

"Vi ønsker at nettdebattene våre skal ha en funksjon. Som de andre debattflatene våre bør de kunne føre til noe, bety noe – kort sagt ha gjennomslagskraft. Vi er ikke helt der ennå. En undersøkelse fra 2012 viser at anonyme nettkommentarer har mindre påvirkningskraft enn innlegg som er skrevet under fullt navn. Med andre ord: Hvis du vil påvirke, skriv under fullt navn!" skriver aftenposten.no.