Foto: Arkiv

Truet til taushet

I forkant av markeringen av krystallnatta, fikk Florence Aryanik drapstrussel av en annonym innringer. – Veldig urettferdig, sier Aryanik til utrop.no.

Utrop nr. 43/2013 (14.11.2013)

Sentralstyremedlem i Ungdom mot Rasisme, Florence Aryanik (bildet), ble truet på livet i forkant av krystallnatt-markeringen i Oslo lørdag 9. november. På Krystallnatten for 75 år siden raserte nazistene jødiske hjem, gravsteder, butikklokaler og bedehus i Tyskland. Hendelsen ble markert med fakkeltog flere steder i Norge. Aryanik skulle holde en appell, men trakk seg etter drapstruslene hun fikk på telefonen tidligere den dagen. 

Aryanik opplever det som urettferdig at hun fikk disse truslene rettet mot seg. Hun sier at hun ble redd, men at hun måtte spørre seg selv  for å finne ut hva det var hun var redd for. 

– Det var en prosess der jeg måtte finne ut hva jeg fryktet, om det var en frykt for ytringsfriheten, eller en frykt for mitt liv, sier hun til utrop.no.

Trusler fra ekstreme miljø
Hun har også mottatt trusler fra mennesker med ektreme idéer. De mener hun kler seg uislamsk, og hun har fått voldtektstrusler rettet mot seg. 

– I truslene står det at jeg skal voldtas til jeg ikke tør å gå utenfor hjemmet. Jeg selv går utenfor hjemmet hver dag.

Aryanik har hemmelig nummer, så hun vet ikke hvordan de har fått tak i nummeret hennes. Hun har skiftet nummer flere ganger den siste tiden. Det var med tungt hjerte at hun trakk seg fra arrangementet på lørdag. 

– Det var en vanskelig avgjørelse å trekke seg fra arrangementet i kveld, for jeg er egentlig mer redd for å bli truet til å være stille enn å bli truet på livet. Men jeg valgte å trekke meg fra arrangementet på grunn av familien min sier hun.

Ytringsfrihet
20-åringen har opplevd å bli forfulgt i Oslo sentrum, og da hun fikk kontakt med personen etter å ha forsøkt å riste personen av seg, ble hun spurt om hun var flau. 

Hun vil ikke at truslene hun har mottatt skal hindre henne i å stå for sine meninger.

– Det handler ikke bare om min ytringsfrihet, men om hele Norges befolkning sin ytringsfrihet. Jeg vil kunne ytre meg uten å risikere livet. Det er en rettighet som er verdt å ha, sier Aryanik.