Movember er en global kampanje for bekjemping av prostata-kreft og andre typer kreft og sykdommer som rammer menn. Kampanjen oppfordrer menn over hele verden til å la barten gro fritt i november for å fremme bevisstgjøring om kreftsaken og bidra til pengegaver.
Foto: Gerardo Obieta

Bekymret for prostatakreft? Sjekk disse symptomene

– Prostatakreft er en av de kreftformene som tar flest liv hvert år, forteller May-Britt Knobloch i Kreftforeningen til Utrop. Hun anbefaler alle menn å være obs på symptomene som forbindes med prostatakreft.

Utrop nr. 44/2013 (21.11.2013)

– Prostatakreft rammer cirka 5000 menn i året, noe som tilsvarer flere enn 13 menn hver eneste dag. Totalt står denne kreftformen for en tredjedel av alle krefttilfeller hos menn, sier spesialrådgiver og minoritetskoordinator, May Britt Knobloch til Utrop.

Hun opplyser at det ble registrert 1052 dødsfall i 2011, men heldigvis er cirka 90 prosent av de som får prostatakreft i

Foto: Gerardo Obieta
live fem år etter at de har fått sykdommen, ifølge tall fra Kreftregisteret.

Rammer flest eldre
Det finnes ingen tall på hvor utbredt kreftformen er hos innvandrermenn sammenlignet med befolkningen generelt. Imidlertid opplyser Knobloch at prostatakreft er vanligere hos eldre menn.

– Kreften opptrer sjelden hos menn under 50 år, men risikoen øker med økende alder. De fleste som får prostatakreft er mellom 70-84 år, men sykdommen rammer også yngre menn.

Kreften utvikler seg i prostatakjertelen, som ligger i overgangen mellom blæren og urinrøret hos mannen. Kjertelen, som blant annet sørger for å produsere væsken som holder sæden flytende, vokser gjennom hele livet.

– Dermed vil enkelte merke symptomer fra denne veksten med økt alder, forklarer hun.

Dette er symptomene:
I mange tilfeller gir ikke kreft i prostata merkbare symptomer i tidlig fase av sykdommen.

Vanlige symptomer er:

· tynn og svak urinstråle

· hyppig vannlating

· vanskelig å tømme urinblæren

· blod i urinen

· smerter i rygg og skjelett

– Har du noen av disse symptomene bør du kontakte fastlegen, er hennes råd.

– Hvorfor er det så få menn som drar til legen?

– Vanskelig spørsmål å svare på. Noen menn tenker at symptomene går over. Noen vil ikke vite om de er syk. Andre tenker kanskje for lite på hvordan kroppen må tas vare på. Andre igjen vil ikke gå til legen unødvendig. Vi opplever at mange ringer Kreftforeningen først for å forsikre seg om at de bør gå til legen, forklarer Knobloch.