– Netthat blir normalisert

Svart på hvitt: slik blir fredsprisnominanten Malala Yousafsai hetset på sosiale medier.
Foto: Skjermdump/Facebook
Eirik Rise koordinerer i disse dager et prosjekt som skal ta tak i en stadig økende hets på nett. 

Tirsdag feires Safer Internet Day, og i den anledning fronter Rise som koordinator for Stopp hatprat-kampanjen lanseringen, som skjer samme dag.

– Her har det vært utrolig hektisk, med så mye som skal være på plass innen tirsdag og så mange mennesker som er med på å få det til. Men vi skal nok komme i mål, sier han til utrop.no.

Kampanjen drives av en kampanjekomitee bestående av representanter for Antirasistisk senter, Europeisk Ungdom, Det Europeiske Wergelandsenteret, Helsingforskomiteen, Høgskolen i Oslo og Akershus, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Redd barna, Skeiv Ungdom og Unge Funksjonshemmede.

Hva slags kampanjeaktivitet til lanseringen har dere tenkt på?

– Vi kan nok ikke helt røpe det enda, men det er noe som er lett å bli med på. Følg med på nettsiden og Facebook så får man se.

Skal bli en ressurs
Stopphatprat.no, som prosjektet heter, håper Rise kan bli et ressurs som kan brukes til å bekjempe hatprat og hvor man kan informere om aktiviteter man kan delta på.

– Lanseringen vil blant annet bli live-streamet på nettsiden slik at alle de som ikke kunne være der allikevel kan få med seg eventet. Vi håper at nettstedet blir interaktivt og ikke kun et sted hvor vi legger inn informasjon, men et sted hvor det er mulig for andre å bidra, interaktere og gjøre en forskjell. Vi ønsker at nettsiden skal være en kilde til kunnskap som også linker til nyttige sider og prosjekter.

Nettets mørke side
Rise er bekymret over at stadig flere bruker nettet til å komme med grove kommentarer.

– Jeg ser det som grunn til bekymring når vi ser en tendens til at hatprat på nett normaliseres, og det oppfattes som greit å trakassere personer og behandle de som mindreverdige på grunn av karakteristikker som etnisitet, asylstatus, seksuell orientering, kjønnsidentitet og funksjonsevne.

Hadde man hatt alle svarene på hvordan hatprat kan bekjempes så hadde det kanskje ikke vært noen vits å ha denne kampanjen, mener han.

– Noe av det som gjør denne problematikken både interessant og vanskelig er nettopp de dilemmaene som oppstår når ytringsfrihet, hatprat og verdier kolliderer i et samfunn som liker å se på seg selv som demokratisk.

– Vi i stopphatprat.no ønsker et inkluderende demokrati hvor alle får delta i debatten. Slik er det ikke dessverre ikke nå på nett. Det at samfunnet reagerer viser at det er håp. Vi må snakke mer om hva slags samfunn vi ønsker på nett.