Sara Azmeh Rasmussen vil reise til Syria

Sara Azmeh Rasmussen har klare meninger om ´hull´i det norske samfunnet, spesielt når det gjelder integrering
– Jeg trenger avstand til det siste årets hendelser, og jeg må få ro til å tenke gjennom hva jeg skal gjøre videre, sier hun til VG.

Samfunnsdebattanten kom til Norge fra Syria som flyktning for 19 år siden og i 2012 fikk hun Fritt Ords Pris, melder VG. Tidligere i vinter varslet Azmeh Rasmussen at hun gir opp som skribent og samfunnsdebattant.

– Jeg skal tilbake til mitt land. Jeg må søke om å få tilbake syrisk statsborgerskap, dermed også flyktningstatus i Jordan, skriver VG.

Samfunnet svikter
Hennes erfaringer tyder på at språkkunnskaper og samfunnsforståelse ikke er tilstrekkelig for å finne sin plass i samfunnet, skriver verdidebatt.no.

– Problemene jeg har pekt på i mediebransjen, maktkonsentrasjonen og stadig mer bruk av underbetalte frilansere, er reelle og alvorlige. Det norske samfunnet har i tillegg et stykke å gå når det gjelder inkludering av innvandrere, særlig med en ikke-vestlig bakgrunn, forteller hun i et intervju på Vårt Lands debattsider verdidebatt.no. 

Et mangfoldig mediesektor
Rasmussen hevder at denne kategorien av innvandrere har generelt et dårlig utgangspunkt når det gjelder økonomi. Vil man ha en kultur- og mediesektor som gjenspeiler det mangfoldige norske samfunnet, må man gjøre det mulig å leve av kulturarbeid, melder verdidebatt.no.

– Selv har jeg ikke klart å forsørge meg på å være forfatter, frilansskribent og foredragsholder. Uten Fritt Ords pris på kroner 400.000 ville jeg gått til grunne. Og jeg er fortsatt en gjeldsslave. Noe er galt, og de ansvarlige politikerne må ta dette problemet på alvor, bemerker Rasmussen.