Busstragedien i Årdal har ført til at innbyggerne i kommunen føler seg utrygge. Asylsøkerne ønsker ikke å bli knyttet til gjerningsmannen, og har i ettertid opplevd trusler fra lokalbefolkningen. Illustrasjonsfoto.
Foto: Oliver Murani/Flickr

Anspent situasjon for asylsøkere i Årdal

– De gangene jeg har sett det komme en mørkhuda inn i bussen, har tankene mine gått. Jeg ser litt nærmere på dem enn jeg ser på en gardskjerring fra dalene, sier Oddgeir Øren.

Utrop nr. 13/2014 (27.03.2014)

I Årdal er folk fortsatt opprørte over bussdrapene i høst, som ble begått av en sør-sudansk asylsøker. Folk mener nå det var feil å opprette et mottak for så mange asylsøkere i Årdal.

– De må skape trygghet for hele samfunnet, både asylsøkerne og oss andre. Det er det viktigste, sier lokalinnbygger Oddgeir Øren til nrk.no

Han tror mange småbarnsforeldre er skeptiske til å sende ungene på bussen eller ut alene etter det som har skjedd.

Blir truet på gata
En annen innbygger sier at asylsøkerne nå opplever direkte trusler på åpen gate etter hendelsen.

– Jeg har hørt om folk som kjører tett inntil asylsøkerne med bilen sin – de nærmest sneier dem – og roper "kom deg for helvete ut av landet vårt". Det er så leit, sier årdølingen til Dagbladet

I Årdal har folk vært opptatt av at asylsøkere som har fått avslag skal sendes raskt ut av landet. Justisminister Anders Anundsen innrømmer at det kan ta tid å håndtere.

– Vi har startet med en omlegging av mottaksstrukturen. I dag er den en blanding av dem som venter på å få svar, de som har fått opphold, og de som har fått avslag på samme mottak. Vi ønsker at de som har fått endelig avslag umiddelbart skal plasseres på egne returmottak, og så skal de returneres så fort det lar seg gjøre, sier Anundsen til NRK.