– Lures trill rundt av menneskehandlere

Foto: Illustrasjon.
Politiet gjør det enkelt for seg selv ved å arrestere kvinner som tvinges til prostitusjon i Norge. De bør heller gå etter bakmennene, mener advokat. 

Advokat Preben Kløvfjell representerer nigerianske «Monica». Hun forteller sin historie i Dagbladet. Kløvfjell mener norsk politi blir lurt trill rundt av menneskehandlerne – og at politiet jobber helt feil.

Politiet blir lurt
– Har politiet noen gang prøvd å spore opp bakmennene i Nigeria? Det er en klar mangel på internasjonalt politisamarbeid i disse sakene. De virkelige skurkene sitter ofte i Spania, Italia og Nigeria, sier Kløvfjell til Dagbladet.

«Monica» sier hun ble rekruttert av en mann og en kvinne i 2007. 

– De er mektige folk i Nigeria, de har masse penger og bor i store hus og hun gjør det klart at de to var personer som er høyt respekterte hjemme i Nigeria, sier hun til Dagbladet. 

Kløvfjell sier til Dagbladet at han mener politiet blir lurt av menneskehandlerne.

Startegi
– Det har i flere store saker endt med frifinnelse, både i Oslo og Bergen. Det er på tide at politiet retter oppmerksomheten sin mot de reelle bakmennene. Disse sakene kjennetegnes av at «Monica» og andre, som blir siktet og tiltalt, bare er ofre for menneskehandel selv. Palermo-konvensjonen sier at vi skal beskytte ofre for menneskehandel. I stedet stiller vi dem for retten, sier Kløvfjell til Dagbladet. 

– Dette er en bevisst strategi fra menneskehandlernes side. Bakmennene i disse sakene sover ikke sammen med ni andre jenter i en trang leilighet på Torshov, slik «Monica» gjør. Politiet går etter det lettest tilgjengelige alternativet, nemlig jentene som tvinges til å selge seg i Norge, sier Kløvfjell til Dagbladet. 

Sårbare Kvinner

– Dette er kvinner som er i en svært sårbar livssituasjon. For at det skal være mulig for dem å samarbeide med politiet, er vi avhengig av at det finnes en grad av tillit. Den tilliten kvitter man seg med, kjapt og effektivt, ved å strafforfølge for slike ting, sier Kløvfjell til Dagbladet.

– Vi skjønner at vi ikke bygger tillit ved å pågripe noen, men vi skulle ønske at «Monica» og andre som mener de er ofre i slike saker, kommer til oss frivillig, sier politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga i Oslo-politiet til Dagbladet.