Sterke reaksjoner på dødsdom

Flere protester (som denne avbildede) kan det bli i Egypt etter dommen mot over 500 støttespillere til eks-president Mohamed Moursi
Foto: Moud Barthez
Ifølge egyptisk TV skal over 500 støttespillere av den avsatte president Mohamed Moursi ha blitt dømt til døden, melder nyhetsbyrået Associated Press. Flere i Norge reagerer på dommen.

Sikkerhetsoppbudet i Minya-provinsen var stort da dommen ble avsagt. Sikkerhetspoliti var utplassert ved offentlige bygg og plasser. Hverken advokater, de tiltalte eller presse fikk være til stede under domsavsigelsen

– Vi har avgjort å dømme 529 tiltalte til døden, mens 16 er frikjent, sier advokat Ahmed al-Sharif ifølge nyhetsbyrået Reuters.

153 av de dødsdømte er fengslet, mens resten er på flukt, får nyhetsbyrået AFP opplyst. Rettssaken mot medlemmer av Det muslimske brorskap har vært den mest omfattende siden militærkuppet i juli i fjor.

Blant dem som står tiltalt, er brorskapets leder Mohammed Badie. Brorskapet er nå forbudt og flere av bevegelsens sentrale skikkelser sitter bak lås og slå.

– Slutt på stilltiende aksept
Egypt-dommen har gitt reaksjoner, også her hjemme. Seniorforsker ved PRIO Jacob Høigilt og Fafo-forsker Kristian Takvam Kindt maner på kronikkplass på NRK Ytring at den norske regjeringen må reagere sterkere på det de ser som en utvikling mot et diktatorisk styre i Egypt.

– Før i dag har utenriksminister Børge Brende kun sluppet to pressemeldinger om Egypt. Begge uttrykker «bekymring» rundt ytringsfrihetens kår, en svært svak ordbruk som ikke har blitt fulgt opp offentlig. Mangelen på kritikk mot Egypt er ikke bare prinsipielt problematisk, men også dårlig utenrikspolitikk, skriver forskerne i kronikken.

– Barbarisk
Norsk-tunisiske Hossam Belkilani, kaller på sin side dommen for “barbarisk”.

 
Foto : Privat

– En kan ikke forvente av bedre kuppmakerne, som samtidig drepte folk under Rab4a (jour. anm. Rabaa-massakeren), kun fordi de demonstrerte lovlig og fredelig. Folk var i mot militærkuppet, og i mot Sisi (generalen som overtok etter militærkuppet mot Moursi), så blir de drept. Dette er hverken frihet eller demokrati, sier han til utrop.no.

Belkilani synes det er enda verre at verdenssamfunnet har snudd seg bort fra det som skjer i Midt-Østen.

– Nå fokuserer man på Ukraina og Russland. Men hva med de andre landene? Hva med Syria, Palestina og Egypt?, spør han retorisk.