Norsksomalier på USAs terrorliste

Norsksomalieren er med i terrorgruppen som angrep Westgate-gate kjøpesenter i Kenya. USA frykter at noe lignende skal skje igjen om han ikke blir tatt
Foto : Wikimedia Commons
Han er på listen over de mest ettersøkte terroristene i verden, skriver NRK.

35-åringen, som også blir kalt bombemakeren, har steget raskt i gradene i terrorgruppa Al-Shabaab.

Det er denne gruppa som har tatt på seg ansvaret for Westgate-angrepet i Kenya, der 67 mennesker ble drept og over 200 skadd, skriver NRK.

‒ Han har koordinert rekruttering av kenyansk ungdom til Al-Shabaab og hatt kommandoen over en styrke med kenyanske Al-Shabaab-krigere i Somalia, skriver utenriksdepartementet i USA, som utlover en dusør på 3 millioner dollar (18 millioner norske kroner) for opplysninger som fører til pågripelse av mannen. Det melder NRK.

Norske papirer
Mannen amerikanske myndigheter etterlyser, søkte asyl i Norge, og skal ha norske reisepapirer, men han har aldri vært norsk statsborger. Somaliaekspert Stig Jarle Hansen mener det er sannysnlig at 35-åringen hadde en rolle under Westgate-terroren, skriver NRK.

Hansen sier til NRK at han mener norske medier har undervurdert den somaliske terroren med bånd til Norge.

Kan returnere til Norge
Hansen forteller til NRK at han ikke utelukker at norsksomaliere som i dag kjemper for gruppen, en dag kan komme til å returnere til Norge og begå terrorhandlinger her.

‒ Vi har sett hvordan folk som har dratt ned for å slåss for Al-Shabaab har returnert til andre land, sier Hansen til NTB, skriver NRK.