Fra vondt til verre

Årsaker til at ikke-vestlige menn voldtar er mer på grunn av integreringsproblemer enn kvinnesyn
Foto: Goeun Bae
"Ahmad" rømte fra Sudan til Norge for en bedre fremtid, men frykter at han skal bli banket opp på asylmottaket, melder NRK.
Rohey Sarr og Claudio Castello
Latest posts by Rohey Sarr og Claudio Castello (see all)

Homofili er forbudt ved lov i Sudan, og landet har en strafferamme på fem år ved første og andre pågripelse. Skjer dette en tredje gang, risikerer man dødsstraff.

For “Ahmad” startet marerittet da han trosset normene i det svært konservative landet ved å holde en moteshow. Politiet stormer inn og arresterer ham uten å oppgi konkret grunn. Likevel vet Ahmad at det er på grunn av legningen. Han får valget mellom å betale en bot eller å sitte fengslet i én måned. Han velger det første. Når rettssaken er over, vet alle hvem “Ahmad” er. Han har tilslutt intet annet valg enn å flykte fra landet.

Fra et helvete til et annet
“Ahmad” velger å komme Norge, og ble en av 73 som i 2013 flyktet hit på bakgrunn av legningsforfølgelse. Han ender imidlertid opp på et asylmottak i Alta med en annen sudaneser. Og da begynner et nytt personlig helvete.

– For sudanesere kan det være nok at man går med rød t-skjorte, da vet alle at du er homofil. Å ha piercing er det samme som å flagge at man er homo. Jeg hadde begge deler, så han skjønte det fort, forteller han til NRK.

Redd for juling
Ahmad sover dårlig om natten. Han kan plutselig bli vekket midt på natten av at romkameraten roper mot ham, og er hele tiden redd for å få juling. Asylmottaket har på sin side flere hundre personer de skal ta vare på, og ikke kapasitet til å gi enerom til alle.

– Ingenting skjedde. Til slutt sa jeg til dem at jeg var i livsfare, og at det var deres ansvar dersom noe skulle skje med meg. Etter dette fikk jeg enerom, sier Ahmad.

Etter to uker på eget rom og to måneder totalt på asylmottaket, har han likevel fått nok, og sørger selv for å få et eget sted å bo på en annen kant av landet, mens han følger introduksjonsprogrammet for asylsøkere og flyktninger.

Flest lhbt-menn i mottak
Generalsekretær i Skeiv verden, Susanne Demou Øvergaard, sier til utrop.no at tilfeller som “Ahmad” er heller regelen enn unntaket.

Foto: Arkiv.
Foto : Grazyna Skarpås

– Vi er i kontakt med et 40-tallspersoner med lhbt-bakgrunn som bor i norske mottak, og dette er den vanligste tilbakemeldingen vi får fra de.

Øvergaard og Skeiv verden følger opp både homofile, lesbiske og transkjønnede, og hevder flesteparten av de som er i mottak er menn. Hun har også holdt foredrag for alle mottaksledere og driftsoperatører i norge på deres regionale samlinger med UDI. 

– Jeg opplever vilje fra deres side til å ta dette opp. Samtdig føler jeg at det er lite kunnskap om lhbt blant mottaksansatte og lite ressurser til denne sårbare gruppen.