Vil ikke bosette asylsøkere

Folk i Ibestad kommune gikk for to år siden i tog for å beholde asylmottaket. På Finnøy kommune er man langt mere skeptiske. Foto: Illustrasjon.
Foto: Beate Kiil Karlsen
Frp har bedt kommunene bli med på dugnad for å bosette over 5000 asylsøkere med oppholdstillatelse, men velgerne deres er ikke like ivrige. På Finnøy kommune diskuterer de om de kan ta imot åtte.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Kommunen, som først fikk fastlandsforbindelse i 2009, har aldri tatt imot en eneste flyktning. Nå diskuterer kommunestyret om det er rom til åtte asylsøkere med oppholdstillatelse, som har krav på bosetting i Norge.

Skepsisen i lokalsamfunnet der mange lever av å dyrke tomtater, av fiske og landbruk er stor.

– Jeg kommer til å stemme imot at vi skal ta imot flyktninger, sier kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet, Einar Egeland, til NRK.

FrP-ere mest negative
I en meningsmåling Norstat har utført for NRK svarer 79 prosent av Frp-velgerne nei på spørsmål om deres kommune bør ta et større ansvar enn i dag for bosetting av asylsøkere med oppholdstillatelse.

51 prosent av Høyre-velgerne svarer det samme. 14 prosent av Høyre-velgerne er negative, mens tre prosent av Ap-velgerne er negative. Ti prosent av Sp-velgerne er litt negative, det samme gjelder for tre prosent av KrF-velgerne. SV-velgerne er mest positive, med 85 prosent som svarer at de er litt eller svært positive til dette.

35 prosent flere bosatt
Samtidig hevder statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Maria Hoff Aanes, at utsendte anmodningsbrev om å bidra i bosetting har hjulpet.

– Vi ser at flere av kommuner som ikke har bosatt før nå sier ja.

Hvordan forklarer du at det er i ditt eget parti motstanden mot å ta imot flere flyktninger er størst?

– Vi skal ta folks uro for endringer i nabolaget på alvor. Vi er helt avhengige av å ha gode integreringsprosedyrer, at vi har systemer som bidrar til at folk lærer seg norsk tidlig, at de kommer raskest mulig over i arbeid og blir en ressurs i lokalsamfunnene, sier Hoff Aanes til NRK.