Norge anklages for “akademisk apartheid”

FN-resolusjoner forplikter Norge å nekte iranske studenter og forskere studieplass ved steder som NTNU. En iransk politiker mener Norge driver med akademisk apartheid.
Foto: Wikimedia Commons
Flere titalls iranske studenter og forskere ble nektet studieplass ved norske universiteter og høgskoler i fjor, melder Nettavisen.

Årsaken er at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter at iranske studenter skal tilegne seg kunnskap i Norge som kan bidra til produksjon av masseødeleggelsesvåpen.

– I dag opplever vi en form for akademisk apartheid eller suspensjon av iranske universitetsstudenter i Norge, sier den iranske parlamentarikeren Mohammed Mehdi Zahedi i en uttalelse på søndag, melder det iranske nyhetsbyrået Fars.

PSTs på sin side fastholder at de ikke avgjør om studenter eller arbeidssøkere skal nektes visum i Norge, men sikkerhetstjenesten kommer med egne anbefalinger til Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Begrunnelsen er ulike FN-resolusjoner, som går spesielt på Iran. Resolusjonene gjelder restriksjoner på varer, tjenester og i dette tilfellet kunnskap, og at Norge ikke skal bidra til kunnskap som kan inngå i ulike våpenprogrammer, sier seniorrådgiver og pressekontakt i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

– Vesten setter en stopper
Zahedi hevder Vesten hindrer iranske professorer og studenter tilgang til informasjonsdatabaser som de trenger til å bedrive forskning, og at dette strider med internasjonal lov.

– Studienekten skjer i en tid hvor Iran og vestlige makter har inngått en midlertidig atomavtale, og at partene derfor bør være mer opptatt av forsoning, skriver Nettavisen.