Flere millioner på flukt

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland sier at Norge kan gjøre med for å hjelpe verdens flyktninger.
Foto: Flyktninghjelpen/Ken Opprann
20. juni er det verdens flyktningdag, og verden står overfor den største fluktkatastrofen siden andre verdenskrig, skriver flyktninghjelpen. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)
51,2 millioner mennesker er på flukt fra krig og kriser, det kommer frem i årets Flyktningregnskap. Bak disse tallene skjuler det seg ufattelige menneskelige lidelser. Bare det siste året har verden fått seks millioner flere flyktninger.

– Vi har enorme katastrofer som har oppstått bare de siste månedene. Sultkrisen i Sør-Sudan og Mosuls fall er bare to eksempler på dette. Det vi også ser er at katastrofene inntreffer hyppigere og er større enn før. Nå håper vi at det norske folk engasjerer seg i solidaritet med verdens fordrevne, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland

25 millioner barn
I dag er det verdens flyktningdag. Flyktninghjelpen gir derfor ut sin årlige rapport, Flyktningregnskapet, som er dyster lesning: Hele 52,1 millioner mennesker er nå på flukt og blant disse er 25 millioner barn. Så mange mennesker har ikke vært på flukt siden årene etter andre verdenskrig. 

– Dette er en uhyggelig statistikk. Dette er et røntgenbilde på verdens politiske helsesituasjon. Situasjonen er ekstremt vanskelig og eksplosiv, og da holder det ikke av norske politikere å si at vi er flinke på bistand. Da har ikke de norske politikerne forstått verden. Norge må bidra mer, tordner Egeland.

Krever norsk innsats
Egeland viser til at antallet mennesker på flukt har steget jevnt de siste årene. Spesielt når det gjelder internt fordrevne personer. Bare i Syria antas ni millioner mennesker å være på vandring i eget land. Egeland har flere ganger kritisert den norske regjeringen for avgjørelsen om å ta inn 1000 syriske flyktninger. 

– Nå kan vi dokumentere empirisk at det må en helt annen kraftinnsats til fra alle land. Ikke minst fra et fredelig og rikt land som Norge. Vi tar for få flyktninger, og enda verre: Vi tar de med minst behov. Vi er nødt til å iverksette ekstraordinære tiltak, og de rike og priviligerte landene må bidra mest, sier Egeland til dagbladet.no.

Denne uka er Egeland i Mali for å se på den vanskelige situasjonen for landets 300 000 internt fordrevne innbyggere. 

– Det siste året har vi hjulpet 100 000 flyktninger til en bedre framtid. Vi har fått 100 000 barn gjennom skolesystemet og vi ga hjelp til over fire millioner flyktninger i fjor.