Foto: Skjermdump/YouTube/UniversityofStavanger

Varsler oppvask etter Facebook-ytringer

Historiker Nils Rune Langeland har blitt beskyldt for rasisme etter meldinger på Facebook. Nå varsler arbeidsgiveren oppvask.

Utrop nr. 30/2014 (14.08.2014)

Langeland la ut en statusoppdatering på Facebook, som han fikk sterk kritikk for, og som han senere slettet. Historieprofessoren har også tidligere vært i hardt vær etter at han i 2012 skrev om "innvandring av genetisk svake analfabeter fra Punjab" på samme nettverk.

Nå reagerer Universitetet i Stavanger, som er historiker Langelands arbeidsgiver. Facebook-meldingene hans kan få konsekvenser.

– Vi tar klart og sterkt avstand fra de uakseptable meldingene som han har skrevet på sosiale medier. Vi kommer til å innkalle ham til en samtale og tar saken videre, sier dekan Elaine Munthe ved Universitetet i Stavanger (UIS) til NRK.

Munthe vil videre ikke kommentere om Facebook-uttalelsene kan få konsekvenser for hans ansettelsesforhold, men fremhever at man har et internt regelverk for hvordan man som UIS-ansatt skal opptre på sosiale medier. 

– Intellektuelt avskiltet
Kommentator Marte Michelet i Dagbladet synes ikke dette i seg selv er grunnlag for oppsigelse, men legger til:

Langeland kan forske bra på visse felt. Men han er intellektuelt avskiltet, og vil slite veldig med å gjenopprette tillit i akademia, sier hun til NRK.