Jacob Kuteh ble angrepet utenfor sitt eget hjem helt tilfeldig. Likevel blir ikke gjerningspersonene tiltalt for rasisme.
Foto: Faksimile

Droppet rasismetiltale

Jakob Kuteh (53) ble banket opp utenfor huset sitt uten forvarsel. Påtalemyndigheten finner likevel ikke grunnlag for rasismetiltale.

Utrop nr. 35/2014 (18.09.2014)

To menn på 24 og 29 år fra Levanger er tiltalt for legemsfornærmelse etter at Jacob Kuteh ble angrepet utenfor hjemmet sitt i Verdal 15. februar i år.

I sin forklaring har Kuteh tidligere forklart at han ble utsatt for rasistisk vold.

– Jeg ble angrepet uten noe forvarsel av flere menn utenfor huset mitt. De ropte at de ikke likte innvandrere, og at de ikke vil ha innvandrere i Verdal, sa Kuteh til NRK etter hendelsen.

Verken politiadvokat Skogen eller statsadvokaten har funnet grunnlag for tiltale etter rasismeparagrafen.

Til sammen fem personer var siktet i saken, men det er kun tatt ut tiltale mot to av mennene. Alle har forklart at det skjedde en konfrontasjon, men alle har nektet for rasisme. I avhør dagen etter voldsepisoden skal en av de siktede ha forklart at angrepet på Kuteh var tilfeldig.

Jacob Kuteh var sykmeldt i mer enn to uker som følge av voldsepisoden.

Saken vakte stor oppmerksomhet, og i etterkant av hendelsen deltok rundt 700 mennesker i fakkeltog i Verdal for å støtte Jacob, og for å markere at de ikke aksepterer vold.

Nå er det satt av to dager til saken, som kommer opp i Inntrøndelag tingrett 11. og 12. desember.

– Rasistisk motiv tas ikke på alvor
Les Utropredaktørens kommentar i etterkant av hendelsen i Verdal. I kommentaren antydet redaktøren at rasisme som motiv ikke ble tatt på alvor. Nå viser det seg at han fikk rett. «Rasistisk motiv» må tas mer på alvor