Hun skal gjøre Oslo grønnere

Lan Marie Nguyen Berg føler ydmykhet for at hun har fått et sete i Stortinget.
Foto: CF-Wesenberg
Lan Marie Nguyen Berg (27) er ny kandidat på førsteplass på Miljøpartiets liste i Oslo. – Vi skal gjøre byen vår enda rausere og mer inkluderende, sier hun. 

 

– Stort politisk talent, kombinasjon av kunnskap og faglig troverdighet, kommunikasjonsteft og sterkt internasjonalt engasjement.

Lan Marie Nguyen Berg presenteres i meget positive ordelag på Miljøpartiets (MDG) hjemmesider. Hun er nemlig den nye, om enn foreløpige, toppkandidaten i Oslo.

– Den endelige nomineringen skjer i november. Grunnen er at partiet vårt selvfølgelig ønsker en åpen demokratisk prosess om hvem som skal stå på lista.

Tror på grønn vekst 
Nguyen Berg nøler likevel ikke med å si at hun tror MDG kommer til å få flere representanter i Oslo etter neste valg.

– Vi kommer til å frigjøre arealer ved å få vekk mange av bilene. Vi vil gjøre parkeringsplasser om til møteplasser

– Vi ligger godt an på meningsmålingene. Vi går for 10 prosent, sier hun.

MDG fikk 2,5 prosent av stemmene i Oslo i 2011 og har i dag én representant i Bystyret, Harald A. Nissen, som er en av partiets frontfigurer og foreløpig står på andreplass på Oslo-lista for 2015, bak Nguyen Berg.

Den tidligere Utrop-skribenten og journalisten Nguyen Berg har allerede rukket å gjøre mye innen miljø. Hun har blant mye annet skrevet klimablogg fra stillehavsøya Tuvalu, vært med å starte bloggkollektivet Grønne Jenter og tatt en master ved Senter for Utvikling og Miljø (SUM). I dag jobber hun hos CICERO Senter for klimaforskning med kommunikasjon og faglig utredning.

– Hva er din lokalpolitiske visjon for Oslo?

– Jeg vil ha en by som går helt i front i å finne lokale løsninger på klimaproblemene og miljøutfordringer mer generelt. Miljøproblemene er globale, men veldig mange av løsningene må vi finne fram til lokalt. Jeg vil at Oslo skal bli et utstillingsvindu for god miljøpolitikk. Det innebærer blant annet en kraftig satsing på kollektivtransport og sykkel.

– Er det ikke vel optimistisk å tro at vi kan løse klimaproblemene ved å handle lokalt? 

– Det er klart det må globale strategier til. Men vi kan ikke sitte og vente på de store konvensjonene og avtalene. Vi kan ikke gjemme oss bak at “ingen andre gjør noe”. Da har vi tapt i utgangspunktet. Det lureste vi kan gjøre, er å være offensive. Husk at en stor del av klimautslippene i Oslo kommer fra biltrafikken. Det er det vi som Oslopolitikere og Osloborgere som kan gjøre noe med, svarer hun.

Mindre bil, mer integrering
Kollektivtrafikken skal dobles i Oslo hvis MDG får det som de vil. Konsekvensen av det er at biltrafikken må reduseres med minst en tredjedel, ifølge Ngyuen Berg. På sikt vil paritet ha et bilfritt sentrum. Dessuten skal det bygges ut sykkelveier i stor stil. Den ferske toppkandidaten mener redusert biltrafikk i Oslo sentrum vil åpne uante muligheter også for bedre integreringspolitikk.

– Vi kommer til å frigjøre arealer ved å få vekk mange av bilene. Vi vil gjøre parkeringsplasser om til møteplasser, ler hun.

Men legger fort til at det er alvor i dette.

– Biltrafikken slik den fungerer i dag er et bilde på noe vi gjør feil i vårt moderne samfunn. Når du betrakter rushtrafikken i Oslo, ser du fort at de fleste kjører alene i bilen. MDG vil legge til rette for mer kontakt mellom folk. Det å bli kjent med hverandre som mennesker, er noe av det som er mest effektivt for å motvirke fordommer. Det er mer enn en floskel, insisterer hun.

Liste for fremtiden
Nguyen Berg har gjort seg bemerket også i debatten om det flerkulturelle. Mange leste kronikken “Ikke norsk nok” ifjor, en tekst hun skrev delvis for å vise hva forutinntatte oppfatninger om folkegrupper kan føre til, og delvis som et innlegg i debatten om daværende kulturminster Hadia Tajiks “norskhet”.

– Jeg synes det er tøft av MDG å sette folk med minoritetsbakgrunn så høyt på Oslo-lista. Shoaib Sultan står på fjerdeplass og Jon Julius Sandal er jo opprinnelig fra Island, så jeg synes det er en fremtidsrettet liste, som representerer det mangfoldige Oslo godt, sier hun.