Norsk-iranere fordømmer henrettelse

Foto: Arkiv
Iran henrettet lørdag en kvinne som ble dømt for å ha drept en tidligere etterretningsoffiser, tross sterke internasjonale protester.

Reyhaneh Jabbari (26) ble pågrepet i 2007 for drapet på Morteza Abdolali Sarbandi, en tidligere ansatt i Irans etterretningsdepartement. Ifølge henne var drapet i selvforsvarfordi mannen forsøkte å voldta henne. 

En internasjonal kampanje ble lansert på Facebook og Twitter for en måned siden i et forsøk på å få myndighetene til å benåde kvinnen, men protestene nådde ikke fram, skriver Nettavisen.

Henrettet lørdag. Reyhaneh Jabbari ble bare 26 år gammel.
Foto : iranhr.net

– Iran viser sitt sanne ansikt
Her hjemme har også folk med tilknytning det norsk-iranske miljøet reagert med avsky på henrettelsen av 26-åringen.

Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) sier til NTB at Irans diktaturregime nok en gang “viser sitt sanne avskyelige ansikt”. 

– Å henrette ofre for forbrytelser som har handlet i nødverge er grotesk og bryter ikke bare med moralske prinsipper, men også med alle lover. Jeg håper denne saken åpner øynene til det internasjonale samfunnet som altfor lenge har vært med på terrorregimets spill for galleriet om at de nå er mer moderate.

Ingen rettferdig rettssprosess
Talsmann for nettverket Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, kondolerte på vegne av Jabbaris familie og alle hennes støttespillere som har prøvd å stoppe henrettelsen.

– Som mange andre henrettede i Iran, ble Reyhaneh ikke gitt en rettferdig rettsprosess. Irans øverste leder Ali Khamenei og det iranske rettsvesenet må holdes ansvarlig for gjennomføringen av Reyhanehs henrettelse og hundrevis av andre som skjer årlig, sier Amiry-Moghaddam i en uttalelse.

Fått dom på spinkelt grunnlag og etter manglende rettsprosess, er tonen fra talsperson for nettverket Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Leder av Buskerud Innvandrerråd, Bijan Garakhani, kaller det hele for “grusomt” og fordømmer henrettelsen på det sterkeste.

– Ifølge FN har omlag 250 mennesker blitt henrettet i Iran på urettferdig grunnlag og etter mangelfull saksetterforskning. Nå må verden reagere overfor Iran. Jeg finner ikke andre ord for det som skjedde enn at det er tragisk, trist og rystende, sier Garakhani til utrop.no.