Klikkvinnere uten hold i virkeligheten: Nils August Andresen, ansvarlig redaktør i Minerva er kritisk til hvordan enkelte i pressen har skrevet om den uautoriserte biografien om statsminister Erna Solbergs tidligere forhold til en gambisk mann.

– Grovt misvisende overskrift

Nils August Andresen, ansvarlig redaktør i Minerva, kommer kritiserer måten statsminister Erna Solbergs uautoriserte biografi har blitt presentert av pressen. 

Utrop nr. 42/2014 (06.11.2014)

Han sikter til saken om den uautorisert biografi om Solberg, skrevet av journalisten Renate Nedregård Her skildres Solbergs personlige liv og veien til toppolitikken, samtidig som det skrives at hun tidlig i 20-årene hadde en gambisk kjæreste ved navn Osman.

I sitt innlegg skriver Andresen at mediene ikke har gjort jobben sin.

– To av mediene vi ofte regner som våre mest seriøse, NRK og Aftenposten hadde følgende overskrifter på forsiden av nettutgavene i dag:

”Erna tiet om gambisk ekskjæreste.”
”Fryktet hets – tiet om gambisk eks-kjæreste”

– Begge overskriftene er grovt misvisende. Solberg ”tiet” ikke om ekskjæresten at hun hadde vært kjæreste med en gambier som hadde studert i Norge, kom frem i et stort portrettintervju i VG i 2003.

Foto: minervanett.no

Skaper klikk
Hvorfor velger NRK og Aftenposten likevel denne vinklingen, denne overskriften?, spør han seg videre.

– Grunnen er enkel: En svart mann, ikke minst fra Gambia, er mer sexy, medialt sett. Problemet er at vi lever i 2014. Jeg har forståelse for medienes behov for å generere klikk, og for å selge inn viktige saker med uviktige vinklinger. Men når våre to presumtivt mest seriøse medier velger denne vinklingen har noe gått feil. Svarte menn fra Gambia er ikke props man bruker etter forgodtbefinnende for at NRK skal få flere klikk ved å spille på rase og sex, agrumenter han.

Nektet å kommentere boken
Statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigurd Aanes (H), forteller at hverken han eller Erna Solberg har lest boken, og at de på lik linje som andre redaksjoner mottok boken samme dag.

– Solberg har ikke lest boken og har ingen kommentar til den, sier Aanes til VG.