Aksjonerer for forsvunnede mexicanske studenter

Vil vite sannheten om forsvunnede studenter: Daniel Garcia (nummer tre fra venstre), her fotografert med norske og tyrkiske støttespillere til aksjonsgruppen Bevissthet México-Norge.
Foto: Claudio Castello
– Når 43 unge menn forsvinner helt ut av det blå, så gjør dette noe med sivilsamfunnets tro på statlige institusjoner, mener talsmann for kollektivet Bevissthet México-Norge, Daniel Garcia.

– Vi har opprettet denne gruppen slik at folk i Norge blir oppmerksomme på det som har foregått, og foregår i Mexico, sier Garcia til utrop.no

Forsvinningen av 43 lærerstudenter i slutten av september måned i byen Guerrero, har ført til at grusomme historier om massedrap har kommet i offentlighetens søkelys i Mexico.

Videoer der de tre bandemedlemmene fortalte at de stuet de 43 unge mennene opp på to lastebiler, drepte dem på en søppelfylling i byen Cocula stappet dem i sekker og kastet levningene i søpla eller en elv i nærheten har sjokkert en hel nasjon og ført til store protester landet rundt.

Sendte protestbrev til ambassadøren
Her hjemme har Garcia og kollektivet holdt protest utenfor Stortinget og personlig gitt et protestbrev til Mexicos ambassadør i Oslo. 

– Neste uke har vi planlagt å ha et møte med Utenriksdepartementet for å se hva de har å si om saken. For mexicanerne er det viktig å høre på hva det internasjonale samfunnet mener om de uakseptable hendelsene.

Garcia snakker om diasporamiljøer som har mobilisert kjapt. Både i USA, Canada, Storbritannia og Frankrike har man hatt liknende protester. Men hjemme i Mexico blir folk kneblet, mener han.

– En enkel klikk på videoer fra protestene viser at politifolk har kommet med kraftige reaksjoner. Noen uavhengige kilder snakker også om at man har brukt infiltratører som lager bråk, slik at vanlige fredelige demonstranter ender opp i fengsel. Formålet er at protestene skal svekkes.

– Folk har våknet opp
Narkokrigen mellom mexicanske myndigheter og narkotikakarteller har ført til mange grusomme massakrer. Minst 80.000 mennesker er drept og 22.000 er savnet siden denne “uerklærte konflikten” startet for alvor i 2006. Samtidig anklages mange ordførere og politikere for nettopp å stå i ledtog med kartellene.

– Forsvinningssaken har gjort sitt til at vanlige mexicanere nå mener nok er nok. Folk er luta lei korrupsjon og vanstyre. Folk vil først og fremst ha svar på hva som har skjedd med studentene.

Forsvinningene av de 43 studentene er den garantert verste krisen sålangt under president Enrique Peña Nietos regjeringstid. Hvordan tror du dette vil gå?

– Enten får vi en radikal endring i mexicansk politikk til det bedre, til en mer gjennomsiktig statsforvaltning. Eller så får vi en forverring, hvor vi vil oppleve mer åpen korrupsjon og autoritarisme, og hvor man til slutt får et samfunn der vanlige innbyggere ikke kan stole på offentlige institusjoner.