Frykter mer hatkriminalitet

Forskere vil ha en klarere avgrensning av hva politiets rolle er i dialogarbeid med minoriteter. Illustrasjonsfoto.
Foto: Justis- og politidepartementet
Steilere fronter i innvandringsdebatten kan føre til mer hatkriminalitet, frykter lederen av Oslo-politiets hatkrimgruppe, Monica Lillebakken, overfor TV 2.

– Vi ser det som viktig å stoppe hatkriminalitet, fordi det viser seg at det kan være første steg i en radikaliseringsprosess, sier hun.

TV2 kunne rapportere om Oslo-kvinnen Sadia, som ble spyttet på og verbalt trakassert, med klar beskjed om at “alle muslimer burde slaktes”.

– Han skulle spytte på ansiktet mitt, men traff han jakka mi. Jeg ble kjemperedd, jeg har aldri vært så redd i mitt liv, for han kom mot meg også, og da ble jeg helt satt ut, fortalte kvinnen med marokkansk bakgrunn til tv-kanalen.

– Viktig å anmelde
Hendelsen på Coop på Grorud, som skjedde i høst, er en av de 66 sakene den nye hatkrimgruppen på Manglerud politistasjon i Oslo etterforsket i fjor. Året før ble det etterforsket 55 saker, og politiet er fornøyd med at flere gjør som Saida, og går til anmelder hatkrim.

– Vi oppfordrer sterkt til å anmelde disse sakene. Vi ønsker mørketallene ned, og anmeldelsene opp, sier Monica Lillebakken til TV2.

Straffelovens paragraf 135a
Rasismeparagrafen fastslår at den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.

Hatkrimgruppen på Manglerud politistasjon overtok etterforskningen av alle hatkriminalsaker i Oslo politidistrikt fra 1. september i fjor.