Stadig flere nordmenn sier nei til dette, viser en ny undersøkelse om atomvåpen fra Respons Analyse.
Foto: Gene Hunt

Åtte av ti vil ha atomvåpenforbud

Et stort flertall ønsker at Norge skal jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen, viser en ny undersøkelse utført av Norsk Folkehjelp. Norges NATO-medlemskap er ikke noen hindring for arbeidet med atomvåpenforbud, mener de spurte.

Utrop nr. 5/2015 (29.01.2015)

I undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Norsk Folkehjelp, svarer åtte av ti "ja" på spørsmål om hvorvidt Norge bør jobbe aktivt med å forby atomvåpen.

– Folk er lei av å vente på at atomvåpenmaktene skal ruste ned frivillig. Atomvåpen representerer en enorm risiko for verdenssamfunnet, og det er en risiko vi ikke kan leve med lenger, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, til NTB.

Burde følge Østerrike
I desember i fjor lanserte Østerrikes regjering The Austrian Pledge, et dokument hvor de forplikter seg til å arbeide for å forby atomvåpen. Østerrike har nå bedt Norge om å slutte seg til Austrian Pledge, noe som 77% av de spurte i Norsk Folkehjelps undersøkelse mener Norge også burde gjøre.

– Utenriksminister Brende har vært negativ til å slutte seg til Østerrikes initiativ. Jeg mener det er flaut at Norge ikke tar en tydeligere lederrolle i et initiativ som vi var med på å starte. Både folket og et politisk flertall på Stortinget ønsker at vi skal bidra til å skape et politisk grunnlag for et atomvåpenforbud, og da må vi starte med å slutte oss til Austrian Pledge, sier Tørres.

NATO-medlemsskap ingen hindring
For de som vil at Norge skal jobbe for et atomvåpenforbud, er det av liten betydning at vi vil være det første NATO-landet som sier ja til et slikt forbud. 89% mener at Norge bør gå i front blant NATO-landene, mens bare en prosent er imot. Utenriksministeren har tidligere uttalt at norsk støtte til et atomvåpenforbud ikke er i tråd med NATOs strategiske konsept.

– Flere eksperter på internasjonal rett har påpekt at NATO-medlemsskap ikke utgjør noen juridisk hindring for at Norge skal kunne jobbe for et atomvåpenforbud. Nå er det på tide at utenriksministeren får dette med seg. Han har folket i ryggen, sier Tørres.

Linken til illustrasjonsbildet.