Flere støtter Amal Aden

- Norske feminister har gjort lite for kvinner med minoritetsbakgrunn. Hvor er de når det virkelig trengs? Hvilke saker jobber de egentlig for? Jeg synes det er merkelig at norske feminister prioriterer å kle av seg, det er en merkelig form for kvinnekamp, mener Amal Aden
Foto: Henrik Kreilisheim
– Jeg er svært takknemlig for all den støtten jeg har fått, sier den profilerte samfunnsdebattanten.

– Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke orket å bli spyttet på og bli sjikanert fordi jeg bruker min ytringsfrihet i Norge. Jeg måtte si fra, sier hun til VG.

Lørdag, 7. mars, gikk den 31-åringen ut i VG og fortalte at politiet gjentatte ganger har bedt henne om å dempe seg i det offentlige rom, ligge lavt, og ikke provosere så kraftig i sine offentlige ytringer.

Hun gikk også i rette med statsminister Erna Solberg (H), som i januar sa at ytringsfriheten ville bli større og selvsensuren mindre etter terrorangrepet i Paris i januar.

Men nå, etter at saken hennes er blitt løftet opp av Erna Solberg og påtroppende Ap-nestleder Hadia Tajik, har situasjonen endret seg.

Fått sikkerhetsgarantier
Aden sier at hun nå har fått de sikkerhetsgarantiene hun trenger for å fortsette å holde foredrag på skoler, og å delta i offentlige debatter. Forholdet til politiet er blitt bedre, og i tillegg har utallige privatpersoner meldt seg med sympati og tilbud om hjelp.

Mandag kom også en tydelig beskjed fra politisk ledelse i Justisdepartementet:

«Politiet må sørge for tilstrekkelig sikkerhet rundt henne og andre for at de skal kunne fortsette å delta i samfunnsdebatten», sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

– Det er helt rørende hvordan min situasjon er snudd på hodet i løpet av få dager, sier Amal Aden nå.