Bergen kommune er overrasket over hvor mange rumenske tiggere det er i Bergen, og bekymret for at de går under radaren til det offentlige (Foto: Illustrasjon).
Foto: Ragingwire

Oppsiktsvekkende funn om rom-tiggere

Antallet rom-tiggere fra Romania i Bergen er to ganger større enn antatt og Norge behandler tiggere langt bedre enn i andre land, viser nye funn fra rumensk sosiolog som har kartlagt tiggermiljøet.

Utrop nr. 13/2015 (26.03.2015)

Kommunen la i dag frem en rapport om rumenske tiggere i byen. Funnene støtter opp om tidligere Nova-rapporter fra Oslo og Trondheim, som viser at få rumenske tiggerne er del av et organisert kriminelt nettverk, melder NRK.

Senest i går advarte politistasjonssjefen i Bergen sentrum, Olav Valland, mot organiserte kriminelle tiggere. Ifølge rapporten er tiggernes eneste organisering et hierarki der de som har vært lengst i byen får de beste plassene.

– Nyankomne tiggere er avhengige av å få informasjon om overnatting og mat av dem som har vært her lenge, og vil derfor ikke utfordre dem om plassene, forklarer sosiolog Marian Daragiu.

Han jobber med å bedre forholdene for romfolket i Romania, og er hentet til Bergen for å kartlegge tiggermiljøet på oppdrag fra kommunen.

Norge i "vennligst-klassen"
Her er funnene til Dariagu:

- I Bergen er det minst 60 rumenske tiggere, dobbelt så mange som tidligere regnet med. Mange har vært i byen imellom tre og åtte år.

- Tiggerne har ofte barn igjen i hjemlandet, og sender hver måned rundt 500 kroner til mat og skolegang.

- Mange bor i forfalne hus sammen med flere andre, og få bruker offentlige helsetilbud. Noen oppsøker imidlertid lavterskeltilbud for å få mat og vaske klær.

- Det er vanlig å få inn 200 kroner hver dag, og litt mer i helgen.

- Tiggerne opplever å bli slått, sparket og skjelt ut, og av og til spyttet på. De beskriver imidlertid Norge som et mye mindre diskriminerende land enn mange andre i Europa.