– Kommentarfeltet er ikke demokratiserende

– Både PR-byråer og politikere verden over har vist seg å ansette folk i ens ærend av å være nettroll, eller nettdebattanter, alt ettersom. Du vet altså ikke om vedkommende i kommentarfeltet sitter på verandaen hjemme, eller om han eller hun er betalt for å fronte en bedrifts eller et partis mening, i skjul, med skjult agenda, med skjult identitet, skriver Linn Stalsberg i en kronikk i VG
Foto: Flickr/Creative Commons
– Meninger veier ikke like mye i offentligheten, og om noen tror det, så er de lurt. Og det er lureri å få folk til å tro det, skriver Linn Stalsberg.

I en kronikk publisert i VG i går, tar skribent Linn Stalsberg et kraftig oppgjør med forestillingen om at kommentarfeltene til nettavisene fungerer som demokratisk arena for folk flest.

– Norge har politiske, kulturelle og finansielle eliter med et enormt PR-apparat til sin disposisjon. Ikke en eneste PR-rådgiver med lønnsslippen i behold vil anbefale sin klient å rase i et kommentarfelt. Da er det bedre å snakke pent i programmet Salongen på radioens P2, så klart. Klasseskillet i meningsytring og i hvordan denne presenteres, er like klart tilstede i dag som den alltid har vært. Kommentarfeltet vet sikkert at det sitter en skokk og ler litt av dem mens man slår fast «det er greit å vite hva som rører seg der nede». Det skaper ikke akkurat sunne debattarenaer der man møtes likeverdig, skriver hun og fortsetter:

– Ingen vestlige medier vil ha seg beskyldt for å sensurere. Men hvorfor skal det være lov å skrive ting på nettet som den samme vedkommende aldri hadde turt å ytre foran den samme forsamlingen i det virkelige liv? Ytringsfrihet er en menneskerett, men når ble denne rettigheten overdratt til anonyme aktører, derav troll, å forvalte?

Les hele kronikken her!