Hard kamp i Stortinget om flyktningutgiftene

Nesset kommune skulle ta imot 10 flyktninger i 2014 og 10 i 2015, samt ti i 2016
Foto: Illustrasjonsfoto/imdi.no
I løpet av 2016 vil det muligens 120.000 asylsøkere til Norge. Dette er et svært høyt tall, og regjeringen jobber etter eget utsang på spreng med mulige løsninger. Spørsmålet om hvordan Norge skal håndtere sitiasjonen, står nå på spill. 

Avgjørelser som blir tatt nå angående asylsøkere og flyktninger i Norge vil få store konsekvenser for årene som kommer. Så langt har regjeringen lagt fram et budsjett, men hvilke politikkområder dette vil berøre og hva som faktisk vil skje, er fortsatt uklart. Frp og Høyre vil foreslå instramminger med hensyn til antall som får opphold og reduksjon i ytelser. For at dette skal gå gjennom, må de ha støtte fra både partiene Krf og Venstre. Krf er imidlertid kritisk til det nye budsjettet, og partileder Knut Arild Hareide tror det vil bli vanskelig å komme til enighet.

– Dette er veldig utfordrende og det er ikke sikkert vi får til en løsning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Vil jobbe tverrpolitisk
Flere av partiene har sagt at de er villige til å jobbe på tvers av partiskiller for å få til et forlik om innvandring- og integreringspolitikk. Blant annet uttalte Hadia Tajik, nestleder i Ap, seg om viktigheten av tverrpolitisk samarbeid.

– Vi er innstilt på å finne gode løsninger sammen med de andre partiene. Det handler troverdigheten til tiltakene og kraften bak gjennomføringen, så tiltakene kan stå seg over lengre tid. Nå er det viktig at vi treffer planken og tar kloke valg, sa Tajik til NRK.    

Frp er derimot mer opptatt av å gjennomføre innstramminger enn å inngå forlik på feltet.

– Det viktigste er tiltakene, og ikke hvem som setter navnetrekket sitt under. Norge trenger nå innstramminger på dette feltet, forklarer Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet til NRK. 

Nye overnattingsalternativer
På grunn av den store pågangen av antall asylsøkere, oppretter UDI stadig nye overnattingsteder rundt om i landet. Nylig var det et transittmottak i høyfjellet som fikk oppmerksomhet. 177 asylsøkere skal bosettes på høyfjellshotellet, Rondeslottet i Rondane. Hotellet som ligger i den norske nasjonalparken tilbyr kanskje etterlengtet fred og ro til mange av flyktningene som kommer. 

– Jeg tar dette som en periode man kan slappe av. Det er vakkert her. Særlig soloppgangen er fantastisk. Nå venter jeg på snø, og skal prøve å lære å gå på ski, forteller 27 år gamle Mahmod i et intervju med Aftenposten.

Skjermdump fra Twitter.
Gjøre Norge mindre attraktivt
En av løsningene slik regjeringene ser det, er å gjøre Norge lite attraktivt for asylsøkere og flyktninger. På denne måten vil mange kapasitetsproblemer løses. UDI har blant annet brukt Twitter til å advare eventuelle asylsøkere om hvor vanskelig det er å få opphold i Norge. Med denne tweeten håper UDI å minske tilstrømingen av asylsøkere uten reelle besyttelsesbehov, blant annet afghanere.