Politiet hadde andre alternativer da de skjøt en kvinne på Grønland i Oslo 18. september. Kvinnene er nå hentet ut av kunstig koma og har fått en siktelse mot seg.
Foto: Scanstockphoto

Politiet skjøt kvinnen på to meters hold

Da politiet skjøt en kvinne på Grønland for noen uker siden, meldte de at hun hadde angrepet en åtteåring. Men det står ingenting om drapsforsøk eller trusler mot åtteåringen i politirapporten om hendelsen, som nå har kommet ut.

Utrop nr. 43/2015 (12.11.2015)

NRK har fått delvis innsyn i en politirapport som beskriver deler av det som skjedde på Grønland i Oslo 18. september i år da politiet skjøt en kvinne. 

I rapporten står det:

«Patruljen gikk mot adressen med skjold, publikum pekte ut riktig sted. Da patruljen var ca 5–6 m fra oppgangen kom en gutt på 5–8 år ut fra oppgangen i stor fart. Rett bak kom en kvinne med kniv.»

Dette står i kontrast til den informasjonen politiet ga rett etter hendelsen. Politiets innsatsleder Rune Bjørsvik sa den gang at skuddet ble avfyrt i det kvinnen var i ferd med å treffe barnet med kniven.

I den offentlige delen av rapporten står det ingenting om kvar guten var da kvinnen nærmet seg politiet, men det står følgende:

«De (politiet) identifiserte seg og pekte på henne med våpen og ba henne stå i ro.»

Videre i rapporten står det:

«Da hun var 1,5-2 meter fra patruljen ble ett skudd avfyrt. Kvinnen ble truffet.»

– Unødig av politiet å måtte skyte
Forsvareren til kvinnen, Odd Ivar Grøn, har ikke sett politidokumentet som NRK har fått tilgang til. Han mener likevel å kunne vurdere situasjonen dithen at det var unødvendig av politiet å skyte:

– I den grad politiet så behov for å få kontroll på henne, er det vanskelig å se for seg at det var nødvendig å ta i bruk skytevåpen, når de var på stedet med fire utrustede politifolk, sier Grøn til NRK.

Hva mener du med det?

– Politiet har mange andre handlingsalternativ i en slik situasjon.

I tillegg til skytevåpen er politifolk utstyrte med pepperspray og teleskopbatong, dessuten hadde de i dette tilfellet skjold.