Et stort antall asylsøkere er forsvunnet den siste tiden. Det vil si at myndighetene ikke vet hvor de befinner seg etter at de har forlatt asylmottaket de bodde på. På bildet: Bjørnebekk asylmottak i Ås.
Foto: Utlendingsdirektoratet/flickr

1507 asylsøkere "forsvunnet" fra norske mottak

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at hele 1507 asylsøkere i Norge har blitt registrert som "forsvunnet" i slutten av oktober.

Utrop nr. Utgivelse/Utgivelse (Utgivelse)

Fellesnevneren for forsvinningene er ukjent oppholdsted, melder rbnett.no.

Flesteparten av asylsøkerne, i alt 934 personer, hadde utreiseplikt. 263 av dem er imidlertid registrert som forsvunnet samtidig som de har søknad til behandling i UDI. Dermed har de forlatt mottaket før de har rukket å få et første svar på asylsøknaden sin.

– Asylmottak er et frivillig botilbud, men man er pliktig til å oppgi ny adresse dersom man forlater asylmottaket, sier Håkon Fenstad, assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI.

Fenstad legger til at de varsler politiet om enslige, mindreårige forsvinner. Men de melder ikke voksne, myndige mennesker.

– Forventer folk vil skjule opplysninger
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier utfordringen knyttet til «kontroll og identifisering» er et viktig element i PSTs forebyggende arbeid, melder VG.

– Å ha kontroll over alle personer i asylstrømmen vil alltid være vanskelig, da man må forvente at mange av dem som kommer ønsker å holde opplysninger skjult for norske myndigheter, Jørn Presterudstuen, seksjonsleder i PST.